Pană de idei

 

Nu cred că e cineva care a scăpat de lovitura lipsei de inspirație. Caietul gol, foaia albă și gândurile înghețate par să ignore ceasul care ticăie din ce în ce mai repede. Nedumerirea se transformă ușor în furie și apoi în disperare, doar pentru ca beculețul să se aprindă mai strălucitor ca niciodată în ultimele minute înainte de deadline.

Însă ce putem face, ca să nu ne prindă mereu miezul nopții chinuindu-ne mințile în căutarea unei idei pentru desenul/ proiectul/ eseul/ discursul de mâine? Experiența mea de om evitat de inspirație m-a făcut să înțeleg câteva lucruri:

  • Cele mai bune idei vin mereu când nu ai nevoie de ele. De aceea, ele ar trebui notate cu prima ocazie pe un colț de agendă sau pe ultima filă a caietului, pentru că la un moment dat ar putea să te salveze.
  • Inspirația nu are milă față de cei slabi. Să stai să te plângi de lispa ta de idei nu te ajută cu nimic și nici holbatul la pereți nu o să o facă. Încearcă să te concentrezi pe subiect, s-ar putea să descoperi că soluția e mult mai aproape decât crezi.
  • Pofta vine mâncând. Dacă ai o idee, cât de mică, dar cu potențial, apucă-te să o dezvolți încetul cu încetul, apoi totul o să vină de la sine.
  • Pauzele lungi și dese, cheia marilor succese. Lăsând gluma la o parte, dacă pur și simplu nu ai dispoziția necesară, te străduiești fără rost. Ia o pauză, eliberează-ți mintea, scoate capul pe fereastră, mănâncă puțină ciocolată și întoarce-te la lucru cu forțe proaspete.
  • Brainstorming-ul. Este o tehnică devenită clasică. Deși nu promite idei revoluționare, te ajută să îți organizezi gândurile și să le legi între ele, fiind utilă mai ales dacă ai de făcut un proiect cu un grup.
  • Cercetează. Dacă ai de lucrat cu un subiect complex, poți să citești studiile și părerile deja existente și poți să-i întrebi pe cei din jurul tău ce opinii au, pentru a-ți forma o viziune de ansamblu și o bază de la care să pornești.
  • Îndrăznește! Multe idei sunt abandonate datorită fricii de eșec sau datorită respingerii celorlalți. Dacă ai o idee, luptă pentru ea. Nicio schimbare nu a pornit din teamă și confort.

Dacă nimic de mai sus nu te-a ajutat, ei bine, mai ai un singur lucru de făcut: pune-ți capul pe birou, cască din când în când și așteaptă răbdător ca magia minutelor ce precedă deadline-ul să-și facă treaba.

Foto : Smaranda Olariu

Petronela Cîrstea

Petro Cîrstea s-ar descrie ca o nonconformistă. Vede curajul, ingeniozitatea, demnitatea și umorul ca fiind unele din cele mai de preț calități, așa că încearcă să și le apropie și să le promoveze. Iubește călătoriile, arta și nopțile senine de vară cu focuri de tabără, dorindu-și o viață desprinsă parcă din paginile unei cărți de aventuri.