Încă cinci minute, te rog!

Nu știu de câte ori ți s-a întâmplat, dar dacă ești un licean care în ultimele săptămâni din semestru și-a dat seama că nu are suficiente note la multe dintre materiile importante, dacă aseară te-ai uitat la mai multe seriale decât ar fi trebuit și dacă te-ai gândit cumva că cele cinci alarme te vor ajuta astăzi dimineață, ne aflăm în aceeasi situație. Deja ți s-a făcut pielea de găină când te-ai gândit la melodia aceea stresantă care are grijă să îți strice diminețile, nu-i așa? Bineînțeles că aici intervine relația strânsă dintre tine si pătura călduroasă, tentația pe care ți-o provoacă butonul  „Snooze” și insistențele pernei căreia chiar nu îi place singurătatea. În mod normal ai spune că în zile ca aceasta ar trebui să te trezești pentru că referatul de pe birou este nerăbdător să îți îmbunătățească ziua încă de la ore imposibile… Nu este, însă așa ușor. Numai gândul că te așteaptă o dimineață în care nu te vei mai vedea printre muntele de cărți și caiete și că probabil vei uita să îți pui zahăr în cafea te face să te gândești de două ori înainte să îți pui alarma pentru a doua zi. Parcă o auzi pe mama ta când începe cu diminutivele în speranța că așa te vei trezi mai repede, auzi si sunetul jaluzelelor, vezi si lumina enervantă care simte nevoia să sublinieze că s-a făcut zi.

De ce suntem supuși unui asemenea chin? Sau mai bine zis, de ce este considerat trezitul de dimineață un chin? Aș putea să îți raspund conform studiilor cercetătorilor britanici, dar știm amândoi că vom ajunge la un răspuns care te va adormi și mai rău. Bineînțeles că cel mai important factor este ora la care te culci, cum de nu ai luat asta în considerare până acum? Dacă te-ai gândit deja la asta, dar nu poți face nimic în această privință îmi imaginez deja de ce… Ai avut impresia că cinci minute de stat pe Facebook înainte să te bagi în pat nu se vor prelungi deloc. Greu de crezut că vom putea vreodată excela la capitolul „culcatul devreme”. Singurul lucru care mai poate contribui la transformarea trezitului dintr-un coșmar prelungit într-o scenă din filme în care actorii nimeresc butonul ceasului deșteptător din prima, se trezesc odihniți și cu zâmbetul pe buze este modul în care alegi să îți părăsești patul. S-a dovedit, însă ca orice melodie alegi pentru alarmă ajunge să fie în topul sunetelor pe care le urăști, că nimeni nu mai vrea să își piardă din timpul prețios să se roage de tine să te dai jos din pat și că sculatul de bunăvoie te ar face să dormi mai mult de 90% din viață. Se pare că suntem niște cazuri pierdute și din punctul acesta de vedere.

Simți că îmbrăcatul pe fugă nu mai dă roade si nici macar cafelele de dimineață nu îți mai sunt alături mereu? Dacă te ajută cu ceva gândul că nu ești singurul în această situație, suntem aici să te susținem. Ai grijă și nu întârzia și de data asta… „Bună! Numele meu este Teo și am venit la somnoroșii anonimi pentru că am probleme constante cu trezitul de dimineață.”

Foto: Alex Neagu

Teodora Burete

iubește să scrie, deoarece consideră că este cea mai bună metodă de a-și crea propria lume desprinsă de realitate. De asemenea, muzica, desenul și cititul sunt obiceiurile care o ajută să se relaxeze în orice moment.