Despre fluturașii în stomac…

E ușor să spui că simti fluturași în stomac. Dar cât de ușor este să descrii ce sunt de fapt? Sau în ce situații apar… ?

După multe „interviuri”, am ajuns la o mulțime de concluzii, uneori contradictorii , dar până la urmă asta este însăși frumusețea acestor senzații: diferă de la om la om , au o notă de mister…

fluturiAm primit multe explicații de la băieți:

  • științifice („fluturașii reprezintă o senzație fizică produsă de reducerea cantității de sânge dintr-un organ, rezultat al eliminării de adrenalină care crește astfel bătăile inimii și presiunea sângelui”);
  • surprinzătoare („am fluturași când văd, de exemplu, un cățel abandonat, bătut sau neajutorat pe stradă”);
  • clare și la obiect („fluturașii sunt produși de emoții combinate cu anumite sentimente”);
  • detaliate („fluturașii apar când urmează să faci ceva super tare, ceva riscant sau când ești speriat”, sau pentru a generaliza, „când ieși din zona de confort”);
  • cu perspective noi ( „fluturașii pot să provină și din ceva neplăcut și din stres, dar totodată parcă dau energie, putere, voioșie și vitejie”);
  • simple („nu am simțit niciodată fluturași în stomac, deci nu știu cum să îi descriu”);
  • și sincere („fluturașii sunt uneori o senzație placută, cu ușoare accente de teamă”).

Totuși, toate opiniile sunt asemănătoare într-o privință: menționarea directă sau nu a faptului că uneori e vorba și de o fată, în situații precum: „când întâlnești o fată drăgută și nu știi ce să îi spui” sau „la primele întâlniri cu o persoană pe care o placi” sau atunci „când ești fericit că ai reușit să vorbești cu fata pe care o placi, dar nu vrei să spui un cuvant greșit”.

Aici, intervine, totuși, conflictul. În timp ce unii băieți spun că fluturașii apar numai când e vorba de fete, alții spun că din alăturarea fluturașilor cu situațiile romantice rezultă un  impact mic și că aceste senzații pe care le trăim ar trebui explorate în toate circumstanțele lor, nu numai în cea mai frecvent întâlnită.

La fete, situația este mult mai simplă: noi avem în aproape orice moment fluturași în stomac și nu vorbesc doar din proprie experiență.

Răspunsul meu preferat dintre toate va rămane totuși acela că „numai acel zâmbet al ei îți poate da fluturași sau când o vezi de la distanță pe fata cu zâmbetul genial și vrei ca ea să se apropie”.

 

Poză: Alex Neagu
Grafică: Alex Panaite

Alexandra-Laura Ghițoi

este elevă în clasa a X-a, la profilul mate-info, deși mintea ei este mereu prin alte locuri. Este implicată în foarte multe activităti din diverse domenii: limbi străine și scris, dezbateri, voluntariate și programe antreprenoriale, avand în același timp și un blog de modă, care o face mandră zilnic, bilingv, în engleză și în franceză.