Despre cum au înflorit bobocii…

Hai să privim retrospectiv acest semestru și să oprim derularea la luna septembrie. Pentru toți a existat un septembrie, unicul septembrie, pe care de abia l-am așteptat, entuziasmați să pătrundem pe poarta mărețului nostru Lazăr. Îți mai amintești, dragă bobocel, câte gânduri apocaliptice ți-ai făcut când ai intrat pentru prima dată pe ușa liceului și l-ai văzut în carne și oase pe domn’ Săndel? Poate că te-a speriat înfățișarea lui solemnă, poate că mintea ți-era plină de gânduri despre faptul că toți te vor crede un ciudat și nu vei avea niciun prieten și încercai să îți amintești cum scria pe net că se începe o conversație sau poate ai intrat degajat și fericit încă de prima dată, dar, în mod sigur, din acel moment, viața ta s-a schimbat, căpătând ceva mai multă culoare.

Ce fac oare acum acei boboci speriați și emoționați? Oare viața în Lazăr e mereu numai lapte și miere? Hai să vedem ce ne spun tinerele speranțe ale liceului nostru despre acest lucru și cu ce realizări se mândresc ele.

  • Ce ne place la Lazăr ?

Viziunea unui elev fantezist: „Viața în Lazăr e ca într-un film. Serios. Nu credeam că există așa ceva, dar am găsit în Lazăr. Fiecare om are o personalitate diferita și asta îmi place cel mai mult.”

Viziunea unui cinefil: „Săndel, profesorii, locația, colegii…totul imi place la Lazar. Prietenii mei sunt tineri cu interese foarte asemănătoare mie, cum ar fi umorul general, site-urile de amuzament, glumele de societate, sarcasmul subtil, chiar și muzica, în cazul colegilor de la departamentul artistic.”

Viziunea elevului silitor: „În Lazăr, chestia îmbinatului distracției cu învățatul vine natural. Odată ce ai intrat în Lazăr înseamnă că știi să faci acest lucru. Profesorii au standarde înalte. Câteodată acest lucru este obositor, dar trec cu vederea peste el pentru că vin cu plăcere la școală. ”

Viziunea elevului popular: „Îmi plac țigările, fetele frumoase, domn’ Săndel și sandvișurile la 5 lei.”

Viziunea geniului olimpic: „Competiția. În Lazăr, e multă competiție, dar asta nu e neapărat ceva rău pentru că te stimulează. Dacă vrei să fii cel mai bun trebuie să înveți, să înveți și iar să înveți pentru că acesta e secretul, acesta e rostul școlii. Dacă ai o metodă bună de invățare și perseverență, nu ai cum să nu fi cel mai bun. Colectivul e diversificat, ca peste tot. Eu prefer să stau cu persoanele cu care am lucruri în comun sau, dimpotrivă, cu cei diferiți de mine pentru a învăța lucruri noi și evit să stau cu cei care au o influență negativă asupra mea.”

Ce nu ne place la Lazăr și ce am vrea să schimbăm ?

Elev obișnuit: „Nu știu dacă există ceva care să nu îmi placă. Totul este perfect în momentul acesta.”

Geniul olimpic: „ Aș lungi pauzele, să fie de 10 minute. Totul e perfect în rest.”

Elevul popular: „Nu ne lasă să ieșim în mijlocul orelor!”

Membrul trupei de film: „Liceul ar fi un loc mai bun dacă elevii ar beneficia de oportunitatea de a-și exprima opinia într-o manieră mai liberă.”

Membra trupei de film (mate-info): „Mai multe ore de info!”

  • Cum stăm cu dragostea?

Viziunea ei –cea care și-a găsit perechea în Lazăr-: „El e drăguț, grijuliu, tandru, gelos câteodată, îndrăgostit, atent, se dedică relației în totalitate… perfect pentru mine. Relația noastră e frumoasă și rezistentă. Am trecut peste câteva dificultăți împreună care ne-au unit și mai mult. Împăcările au fost dulci de fiecare dată. Cred că va fi o relație lungă despre care vor vorbi unii, dar nu ne pasă.”

Viziunea lui –cel care și-a găsit perechea în Lazăr-: „Ea e perfectă, a mea, punct. Iubesc felul în care merge, felul în care zâmbește, felul în care se uită la mine, în care mă iubește și în care mă lasă să o iubesc. Cine mă cunoaște știe că ea este totul pentru mine.”

Viziunea unui om încrezător: „Cu dragostea stăm bine în Lazăr din moment ce holurile sunt pline de îndrăgostiți. Desigur, fiorul nu îi lovește pe toți, dar nu-i bai. Câteodată trebuie doar să cauți mai bine…”

  • În ce proiecte ne-am băgat?

Participanta la Miss ne spune: „Eram convinsă că nu vreau sa particip la concursul de Miss și Mister, dar decizia mea s-a schimbat pe ultima sută de metri, la insistențele câtorva persoane dragi. M-am dus la preselecții și, cu toate că neîncrederea în propriile aptitudini îmi dicta că nu voi trece mai departe, numele meu a fost strigat câteva zile mai târziu, alături de numele celorlalți participanți. Nu o să regret niciodată alegerea făcuta. În cele 2 luni de pregătire pentru mult așteptatul bal am cunoscut o mulțime de oameni minunați, dintre care mare parte mi-au devenit prieteni. Am fost ca o adevarată familie, organizatorii fiind îndrumătorii nostri, care au făcut tot posibilul ca noi să strălucim si să creăm un spectacol demn de numele liceului nostru. Am învățat mai multe despre lucrul în echipă si am aflat cum este să ai un program cu adevărat încărcat. Au fost momente mai dificile, când repetițiile, lucrul pentru școala si restul activităților se suprapuneau, însa am reușit să trec cu bine peste ele si sa îmi organizez mai eficient timpul.”

Debater-ul −Pungă Andra, clasa a IX-a I− dezvăluie din culisele Clubului de Dezbateri: „De când am auzit că în Lazăr este un club de dezbateri, am zis că aceasta va fi acivitatea mea extrașcolară pe care o voi practica până în clasa a XII-a. Principalele avantaje ar fi: îmbunătățirea viziunii critice și puterea de persuasiune. Aceste beneficii s-au observat chiar dacă fac debate de doar câteva luni. M-am schimbat în sensul că am început să fiu mai atentă la știrile de tip politic și îmi susțin mai bine propriile idei cu argumente relevante. Până acum am participat la 2 concursuri. La primul am participat pentru experiență, iar la al doilea s-a putut observa diferența. Aici vorbesc de PTA, un turneu național de dezbateri unde, împreună cu echipa mea, ne-am clasat pe locul 19 din peste 100 de echipe. Pregătirea a fost foarte eficientă, mereu facem ceva nou și util.”

Colega de la redacție afirmă: „M-am acomodat foarte ușor și m-a ajutat să-mi fac mulți prieteni și să cunosc o mulțime de oameni minunați (hai să-i mai periem puțin pe sefii noștri pe care îi iubim și despre care știu ca ne impartasesc sentimentele). LZR e mai mult o stare, decât ‹un job› sau o responsabilitate. Mă bucur că am luat decizia de a mă alătura și sper să rămân aici cât de mult posibil.”

Actorii din trupa de film vorbesc cu entuziasm despre echipă:

„Oportunitatea de a participa în trupa de film a fost aceea de a putea fi oricine altcineva decât sunt în viața de zi cu zi. Echipa de film a devenit pentru mine o a doua familie. Nu o să uit niciodată preselecțiile, când, în urma unui monolog comic, întreaga sală se distra copios.”

„La repetiții toată lumea e foarte comunicativă și vorbim despre proiecte noi.”

Așadar, de la mate-info la filo, de la elevi implicați la cei care mai trag chiulul, de la olimpicii la mate la participanții de la Miss și Mister, toți boboceii au fost deschiși spre a-și împărtăși experiențele acumulate de-a lungul acestui semestru și ne-au garantat că nu ar schimba niciodată Lazărul cu  alt liceu.

Foto : Oana Neacșu

Raluca Tăutu

scrie tot ce gândește, dar visează că într-o zi va fi medic și oamenii vor pleca fericiți din cabinetul său. Ralucăi îi place să râdă și de multe ori face abstracție de lucrurile care ar putea-o afecta. Ralucăi nu îi plac oamenii prefăcuți, oamenii care nu gândesc înainte de a vorbi și nici semafoarele roșii când ea se grăbește. Nu se plictisește niciodată și acest fapt se datorează muzicii, cărților, filmelor și prietenilor ei.