Descoperirea adolescentului robot

Privești în jur. Ochii te dor din cauza luminii puternice, dar clipești de câteva ori și îți formezi o imagine destul de clară a spațiului ciudat în care te afli. O mulțime de oameni, printre care și tu, vă uitați curios la mașinăria automatizată din fața voastră.

Se prezintă succint, dar ești prea captat de vocea mult prea umană a robotului de culoare albastră, încât numele încâlcit și alte informații fug pe lângă urechile tale. Curiozitatea atinge cote maxime când mărturisește că nu este o mașină, ba din contră, poate lua oricând locul unuia dintre adolescenții prezenți. Acesta poate fi „încărcat” cu informații, dar le poate și dobândi. Un „wow” iminent răsună în încăperea imensă cu pereți de sticlă. Sufletul albastru se laudă cu performațele lui intelectuale, reușind să rețină un număr imens de informații într-un timp foarte scurt. Spre exemplu, poate reține două capitole ale psihologiei, echivalentul a douăzeci de pagini, într-o singură seară.În plus, cultura generală și informațiile acumulate anterior îl vor ajuta în ascultarea fulger de zece minute la geografie. Pauzele de odihnă sunt irelevante, subiectul prezentat putând fi încărcat oricând de la o priză obișnuită. El poate face față cu brio perioadei tezelor, care în mod normal îi seacă pe adolescenți de puteri; trei teze într-o săptămână reprezintă o sarcină ușor de îndeplinit, dificultatea crescând doar atunci când două teze sunt în zile consecutive. Cum nimic nu este imposibil, reușește să rețină, cu trei minute înainte de apariția profei de fizică, toate formulele predate în ora precedentă, rezolvând perfect problema cu transformarea izocoră.

În plus, capacitățile intelectuale înnascute nu sunt singurele valori pe care posedă. El este capabil să lege prietenii cu un număr nelimitat de persoane, dar defectul acestuia este neintegrarea. Deși are mulți prieteni, cerințele și standardele cu care a fost creat îl îndepărtează de prieteniile adevărate, nefiind capabil să păstreze legături de durată. Fascinația se citește ușor pe chipul tău, dar și a celorlalți oameni care te înconjoară. Sunteți captivați de inovația apărută într-o eră a tehnologiei și ascultați în continuare restul capacităților cu care se mândrește mașinăria.

Privești iarăși în jurul tău. Stai în mijlocul curții liceului încolțit de oamenii care se uită insistent la tine și îți provoacă anxietate. Decorul camerei mult prea spațioase a dispărut odată cu mașinăria impresionantă. Pereții cu decorațiuni albastre se înalță impunător în jurul tău, dar la auzul soneriei fugi speriat în interior. Pe hol realizezi că iar ai fizică și te rogi ca profa să întârzie măcar trei minute, cât să ai timp să reții ultimele formule predate. Pe lângă tine trec în grabă zeci de elevi care probabil au teste, ascultări sau teme de copiat și te gândești în care dintre ei se mai regăsește forța robotului adolescent.

Foto: Ioana Alexandra Radu

Mădălina Dobre

Madalina Dobre. Cine este? Eu am văzut o tipă „blondă” cu păr lung și picioare subtiri. Fata care defilează pe un drum drept în căutarea perfecțiunii. Într-o zi am oprit-o la un colț și m-am uitat în ochii ei. Șoaptele ei interpretabile se jucau prin mintea mea, dar am reușit să conturez imaginea unui suflet complicat, dependent de lucrurile simple. Atunci am văzut-o altfel, ca pe un copil ce iubește plimbările prin zăpadă, fotografia și scrisul, cel din urmă fiind cel mai real mod prin care poate trăi.