Cum a devenit Priarna viscol în toată regula

Calendaristic, ne confruntăm cu iarna de vreo două luni, dar numai calendaristic, pentru că în realitate temperaturile atinse erau până nu demult unele cât se poate de primăvăratice. Oamenii mergeau pe stradă în adidaşi, tricouri şi geci subţiri, unii copaci înmuguriseră, iar bradul din casă făcea notă discordantă cu soarele strălucitor de afară. Astfel, se poate spune că aproape am trecut prin două luni de Priarnă, iar lucrurile nu păreau să se schimbe nici în următoarele săptămâni. Asta până acum câteva zile, când dintr-o data totul în jur a fost îngropat în zăpadă.

Brusc, bocancii aruncaţi anul trecut undeva în colţul dulapului au început să redevină utili, geaca groasă a înlocuit-o pe cea subţire, iar căciula, fularul şi mănuşile au devenit nişte accesorii must-have. Dar lucrurile s-au înrăutăţit şi România a fost îngropată şi ea în nămeţi şi aşa au început să apară problemele. Drumurile au fost închise, oamenii au rămas blocaţi în maşini, care s-au transformat în frigidere pe roţi, locuitorii din mediul rural nici nu mai pot ieşi din case, ambulanţele nu pot interveni nicăieri, iar, în premieră în ţara noastră, trei judeţe – Buzău, Brăila şi Vrancea – sunt sub cod roşu de ninsori şi viscol. Utilajele de deszăpezire nu pot fi utilizate pentru că afară încă este viscol. Și astfel ninsoarea banală care s-a transformat în viscol a paralizat o ţară întreagă.

Ca urmare a acestui scenariu apocaliptic (ce se încurcau cei de la NASA cu meteoriţi şi Cometa ISON, când este suficientă doar o ninsoare puternică?) s-a decis închiderea grădinițelor, şcolilor și liceelor în zilele de luni, 27 ianuarie, şi marţi, 28 ianurie. Decizia vine după ce, în ciuda viscolului, elevii au fost sâmbătă dimineaţa la olimpiade, dar cine suntem noi să ne opunem?

Scăpăm de semestrolioză ceva mai devreme, ne odihnim şi stăm la căldurică, departe de frigul de afară. Avem şansa să ne uităm la toate filmele alea de iarnă, care până acum parcă nu se potriveau cu vremea, să pierdem timpul pe Facebook şi să ne jucăm în zăpadă cu fraţii mai mici. Plutim relaxaţi pe un nor de fericire şi extaz, mulţumind iernii că în sfârşit şi-a dat seama ce o defineşte şi mulţumind autoriităţilor că măcar în astfel de momente le pasă de bieţii elevi (nu vă supăraţi, cu şcolile fără curent electric şi încălzire aveţi de gând să faceţi ceva?).

Dar stai, a venit o briză şi m-a dat jos de pe nor! Brusc noţiunea de ultima săptămână de şcoală din semestru este definită: perioada în care încă se mai măresc medii, se motivează absenţe şi  care, cel puţin temporar, este pusă sub semnul întrebării din cauza zăpezii. Deci pentru prima dată în cariera noastră de elevi, închiderea şcolilor din cauza vremii nu este primită cu cel mai mare entuziasm. Soluţia? Păi lucrurile nu prea depind de noi şi oricum, dacă elevii nu pot merge la şcoală, nici profesorii nu pot, deci se întrevede o urmă de speranţă, nu?

Staţi liniştiţi, “Universul conspiră” şi lucrurile se vor termina cu bine!

Foto: Dragoș Voicu

 

 

Carmen Pălimariu

Este lăzăristă iubitoare de filme bune, muzică, literatură şi cel mai important, scris. Consideră că în orice scriem sau creăm lăsăm o parte din noi, fie că e vorba de un bileţel, o carte sau o pictură, fiecare poartă ceva din personalitatea noastră, aşa că ea îşi inserează personalitatea în LZR. Pentru detalii, nu ezitaţi să-i citiţi articolele.