Cărți pentru „tineri adulți”

Precum le zice și numele, carțile young-adult reprezintă o combinație dintre o iubire matură și o acțiune puțin probabilă sau chiar științifico-fantastică ce conține de obicei elemente din lumea fabulosului.

Totuși, nu vă gandiți la balauri și prințese, deoarece viziunea modernă cuprinde (în sfarșit) un ideal feminin războinic și independent, capabil să-și poarte singur de grijă. De asemenea, se pierde accentul conferit exteriorului pentru a caracteriza personalitatea așa cum se întâmpla în basmele pe care ni le citea mama înainte de culcare (deși nu poți spune că Augustus, Jace, Travis, Tobias, Daniel sau Patch nu arată bine). Partea răului capată și ea niște personaje foarte șarmante precum Cam sau Valentine cu o strategie surprinzător de bine pusă la punct, și se pierde noțiunea de <<rău absolut>> spulberându-se vechiul concept alb-negru și oferindu-ne o vastă varietate de tonuri de gri. Totodată, este introdusă tot mai des noțiunea de „triunghi amoros” realizată cel mai uzual prin motivul celui mai bun prieten încercând să evadeze din „friendzone”. Cu toate că aceasta complică și mai mult firul nu chiar simplu al poveștii de iubire creând o serie vastă de intrigi suculente și frustrante, de obicei fata rămâne cu protagonistul preferat de noi (cel puțin în cazul meu).

ya 1Recenzii scurte asupra câtorva cărți young-adult:

Divergent ~Veronica Rooth: Ceea ce mi-a plăcut la seria Divergent a fost în special independența feminină totala. Împărțirea în facțiuni a fost un proces post apocaliptic deosebit de fascinant, ce m-a făcut să meditez asupra importanței fiecăreia dintre virtuți. Iar, alegerea lui Tris, neînfricarea, a adus poveștii sarea și piperul necesare. În aceste carți puteți întâlni atât scene complexe de luptă fizică, cât și bătălii interioare, remușcări, îdoieli, toate acestea presărate cu scene de iubire simple și tandre.

City of Bones ~Cassandra Clare: În această serie a fost foarte interesantă idea nefilimilor, protectori ai lumii umane, luptând împotriva demonilor. Universul lui Clary s-a schimbat radical de când a aflat că este nefilim, iar la fel de bruscă a fost și trecerea cititorului de la comun la fabulous. Deși cartea este centrată în jurul ideii tatălui rău-intenționat.. povestea de iubire dintre Valentine și mama Clarissei rămâne cumva nedefinitivată. Relația ei cu Jace capătă o întorsatură ciudată atunci când descoperă că sunt frați, dar autoarea trece prin această încurcătură înlocuind cu gingășie dezgustul cu compasiune. Se remarcă triunghiul amoros ce are drept cauză dragostea lui Simon, ce ii e aproape ca un frate, fața de Clary.

Hush Hush ~Becca Fitzpatrick: O serie deosebită, ce se remarcă prin întorsături complet neașteptate de situație. Dragostea dintre Nora, o fata nefilim, și îngerul căzut Patch devine atât de puternică încât acesta renunță la aspirațiile sale pentru a o readuce la viață. Intriga se adâncește în momentul în care ea își pierde memoria… moment destul frustrant din carte… Din fericire situația se redresează. Citind seria vă veți bucura de multe momente comico-romantice, dar și de situații de o extremă seriozitate a căror consecințe le pot schimba povestea, pentru totdeauna.

Și mai sunt muuuulte alte cărți pe lângă acestea. Acest articol a fost doar o scurtă introducere în lumea cărților y-a, iar voi mai aveți nenumărabile lumi de descoperit, așa că..

Luați o cană de cafea fierbinte și începeți să citiți!

Foto: Sarah Ramezani 

Sarah Ramezani

Doctorița care vrea să scrie...Deși cariera medicala și plăcerea de a scrie nu întâlnesc nici o tangentă, cel mai mare vis al ei este afirmarea pe plan literar. Spirit independent, feministă convinsă, are nevoie de libertate cum o floare are nevoie de apă și își ghidează viața după principiul că poți găsi ceva de iubit în fiecare persoană.