Capcanele Facebook-ului

Ce este Facebook? Sunt sigură că toată lumea îi cunoaşte utilitatea. Pe stradă, acasă, în metrou, în pauza de masă, toată lumea îşi verifică mesajele, notificările şi ce au mai postat sutele de prieteni”, cunoscuţi sau necunoscuţi. Însă nu mulţi sunt cei care îşi dau seama de capcanele acestei retele de socializare care poate provoca oricui dependenţă.

Voi începe prin a puncta un aspect important, tipic tuturor super” băieţilor, şi anume agăţatul” prin metode specifice pe chat. Recent am întrebat un prieten cum cucereşte” el fetele pe Facebook. Mi-a spus că strategia lui e simplă şi dă rezultate aproape mereu. Adaugă fata la prieteni, îi dă câteva like-uri (ca aceasta să vadă cât de mult o apreciază”), apoi găseşte un motiv, relevant sau nu, şi-o bagă în seamă. Punct ochit, punct lovit. Însă recunosc că cea mai amuzantă metodă este cea cu ciupitul”. Sunt sigură că ştiţi despre ce vorbesc, e imposibil să nu fi avut parte măcar o dată de ea, mai ales fetele.

Capcanele Facebook-ului
Foto: Andreea Marcu

O altă capcană este iluzia libertaţii. În ciuda exprimării libere pe care această reţea de socializare ţi-o oferă, dorinţa de a ţine pasul cu noile trenduri îi face pe majoritatea să se gândească de două ori înainte de a posta ceva. Tendinţa celorlalţi de a judeca creşte odată cu postările de pe Facebook, indiferent de natura sau mesajul acestora. Aşa am ajuns să avem pagina plină de distribuiri la ask.fm, însă nu numai.

Sunt multe persoane care doresc să îşi şteargă contul pentru că se simt sufocaţi, însă sunt conştienţi de faptul că astfel ar pierde sursa directă spre cele mai recente noutăţi. Cum ai putea renunţa la cea mai simpla sursă de informare? Simplu, nu poţi. Rişti să rămâi pe dinafara total (să nu vezi postările din grupul clasei şi astfel să pierzi o activitate importantă, spre exemplu), iar asta te poate afecta.

Şi pentru a lăsa picanteriile pentru sfârşit, trecem la cea mai des întalnită capcană a Facebook-ului. Sunt sigură că şi voi aveţi prieteni care au trecut în scurt timp de la într-o relaţie” la singur”. Motivul? Mi-ai zis că nu ne putem vedea pentru că ai de învaţat, dar ţi-ai dat check-in cu prietenii tăi în Centrul Vechi?” Iar acesta este doar începutul. Urmează o lungă înşirare a ceea ce victima a postat în ultimul timp şi a aprecierilor de la persoane suspecte (şi nu, nu se numeşte gelozie”, face asta doar pentru că îi pasă de tine”). Cearta în sine abia acum începe, urmând ca victima să se trezească dintr-o dată cu statutul de singur”. În plus, o mică apăsare a butonului block” face imediat minuni. În ciuda manifestărilor amuzante a cuplurilor ce se despart pe Facebook şi din cauza acestuia, trist este faptul, că în ultimul timp, şi oameni căsătoriţi ajung la divorţ din aceeaşi cauză.

Morala: Dacă vrei o relaţie de lungă durată, nu posta orice amănunt din vieţa ta. Rişti să fie folosit împotriva ta.

Foto: Andreea Marcu

Ana-Maria Costea

Costea Ana-Maria este de fapt Cleo. Sau invers. Este un copil căruia îi place să viseze și câteodată să pară ceea ce nu e. Se regăsește în citit, muzică bună, proiecte interesante și mai ales în scris. Motto-ul ei este “Work hard. Play Hard.” și afirma fără ezitare că dacă ar putea face un singur lucru tot restul vieții, ar mânca Nutella.