Treptele succesului 2013 – invitat George Ivaşcu

Lunea aceasta, pe data de 18 noiembrie, a avut loc o nouă ediţie a proiectului „Treptele  Succesului”, devenit deja o tradiţie a liceului nostru. Evenimentul a fost organizat de elevii clasei a XI- a F, sub atenta coordonare a doamnei Nicolaescu Mariana.

Vizibil emoţionaţi, prezentatorii s-au bâlbâit uşor, ocazie cu care s-au făcut încă odată remarcate compasiunea şi spiritul de echipă lăzărist. Colegi din toate clasele i-au ovaţionat şi încurajat pe organizatorii ce au reuşit să ducă proiectul la bun sfârşit.

George Ivaşcu, mare actor şi producător activând în prezent la Teatrul Metropolis şi, în paralel, susţinând cursuri la Facultatea de Jurnalism, şi-a făcut prezenţa în aplauzele asurzitoare ale liceenilor, acompaniat diplomatic de domnul director.

După vizionarea unui filmuleţ întocmit de clasa a XI-a F ce a prezentat pe scurt cariera  maestrului George Ivaşcu, acesta a fost invitat pe scenă să ne adreseze câteva cuvinte. Recunoscând că se simte uşor inconfortabil la catedră, el nu i-a lăsat pe cei prezenţi să întrezărească nicio urmă de neîncredere, menţinându-şi permanent o stare calmă şi jovială. „Prefer să fiu doar eu, onest, chiar dacă nu sunt neapărat şi deştept” ne-a declarat mult prea modest artistul şi, într-adevăr, întreaga conversaţie a fost marcată de o sinceritate debordantă oferindu-ne ocazia de a arunca o privire retroactivă asupra modului său de viaţă. Întrebat cum se simte când este pe scenă, ne-a răspuns: „Ce simţiţi şi voi când sunteţi scoşi la tabla. Ţi-e teamă… să nu dezamăgeşti, să nu uiţi replicile. ”

g4

Deşi a debutat pe scena C.N. „Sfântul Sava”, debut timid din care a învăţat să-şi calmeze tumultul interior şi să facă faţă momentelor de tensiune („Îmi spuneam replicile cu aplomb şi brusc <<BLANC>>. M-am aşezat pur și simplu pe scaun, mi-am amintit replicile şi am continuat. ”), acesta a recunoscut că Lazărul este liceul pe care l-a avut în vedere pentru admitere. Despre performanţele sale şcolare a mai declarat: „Am fost bun la mate, la fizică, chiar şi la chimie. Faptul că mi-a placut matematica m-a făcut un manager de teatru bun. ”

Cu toate că pe drumul spre succes a întâmpinat multe piedici (a picat primul sub linie la admiterea la facultate, dezamăgire profundă la vremea respectivă) şi i s-a spus de multe ori, după cum el însuşi îşi aminteşte: „Băi, fă-te inginer, fă tu o meserie şi pe urmă fă-te actor!”, George Ivaşcu nu s-a dat bătut nici o clipă. El a ştiut întotdeauna că actoria este cariera cu care se va simţi împlinit şi a facut tot ce i-a stat în putinţă pentru a reuşi. „Am fost întrebat ce vreau sa mă fac. Ca orice om, oscilam între o multitudine de domenii. M-am întrebat dacă există o profesie în care să fii de toate. În actorie poţi să fii oricum, oricând, în orice epocă. Mă pot juca toată viaţa.”

Rugat să ne dezvăluie un secret al teatrului, George Ivaşcu ne-a invitat să reflectăm „Viaţa este ca o ecuaţie” ne-a explicat acesta, „Întotdeauna exista un x, o necunoscută. Teatrul îţi lasă imaginarul în acel x. Cum e Romeo? Cum eşti tu. Tu rezolvi x-urile. Te întrebi pe tine însuţi << Cum ar fi dacă? >>.  Şi e frumos. ”

Dar cum este omul George Ivaşcu? Am descoperit o persoană autentică, sensibilă şi foarte familistă. „Familia mea a fost întotdeauna alături de mine.” dezvăluie acesta, cei dragi fiind de asemenea cei care l-au ajutat să-şi descopere pasiunea: ,,Mama mă ducea în fiecare sâmbătă la teatru.”

Artistul şi l-a ales drept model pe Charlie Chaplin deoarece, spune el, „îmbină cel mai frumos tandreţea cu umorul” . Totodată, el ne-a surprins şi prin nominalizarea rolului tatălui (a cărui voce o interpretează) în filmul „În căutarea lui Nemo” drept unul din rolurile sale favorite, ce-i facilitează împărtăşirea iubirii sale imense pentru copii şi copilărie.

La final, am fost invitaţi la teatru, invitaţie pe care o lansăm şi noi mai departe.

Foto: Ivona Mihaescu

Sarah Ramezani

Doctorița care vrea să scrie...Deși cariera medicala și plăcerea de a scrie nu întâlnesc nici o tangentă, cel mai mare vis al ei este afirmarea pe plan literar. Spirit independent, feministă convinsă, are nevoie de libertate cum o floare are nevoie de apă și își ghidează viața după principiul că poți găsi ceva de iubit în fiecare persoană.