Tipologii de lăzăriști

Lăzăriștii sunt cunoscuţi drept elevi inteligenţi, creativi, implicaţi, cu aspiraţii înalte și foarte zâmbitori. Sunt niște bombe de energie și entuziasm, sociabili și mereu gata să te ajute. Cu toate acestea, lăzăriştii sunt totuși diferiţi între ei, sunt…de mai multe tipuri.

  • Visătorii

Poate v-aţi aștepta ca această categorie de lăzăriști să se întâlnească preponderent la umaniști, dar veţi fi surprinși să aflaţi că „realiștii” sunt de fapt visătorii liceului. Ei se gândesc la cât de simplă le-ar fi fost viaţa dacă lui Newton nu i-ar fi căzut un măr în cap și dacă Mendeleev nu ar fi fost un tip organizat. Visează la momentul în care vor înţelege ce  rol are în celulă  organitul cu denumire ciudată de pe tablă, cum este cu if-urile imbricate de la informatică și de ce lumea s-a mai complicat într-atât încât să inventeze și radicalii de ordinul trei! Din păcate, aceste vise nu se vor îndeplini, ci se vor complica pe parcursul celor patru ani de liceu, iar de-abia la sfârșit se vor putea axa pe lucrurile pe care le înţeleg cu adevărat și de aceea această categorie de lăzăriști trebuie încurajată să reziste, să reziste, să reziste, să reziste…

  • „Prietenii” lui Săndel

Sunt lăzăriștii care aud cel mai des dintre toţi propoziţiile: „S-a sunaaat! La clasăăă!”. Sunt cei care mai vor să mai tragă puţin de timp înainte să se ducă la ore, fetele care mai au câte ceva de remarcat la oamenii de pe holuri, cei care tocmai au reușit să îi ceară doamnei de la bufet ceva de mâncare sau cei care de-abia au coborât din pod. Unii mai aud și „Avem scaunee, domnișoară!”. Cumva, parcă Săndel i-ar urmări numai pe ei, încercând să le explice și să le definescă noţiunea de punctualitate, dar și diferenţa absolut evidentă dintre scaun și bancă. Nici lăzăristul nu se lasă mai prejos și încercă, încetul cu încetul să aplice noţiunile nou învăţate și în timp ce face asta, nici nu realizazează că între el și Săndel deja s-a legat o mică prietenie.

1414761_606903722706196_1160841331_n

  • Implicaţii

Sunt cei care se implică în cât mai multe proiecte, pe sistemul „prinde bine la CV”, „vreau să-mi fac prieteni” sau „dezvoltare personală”. În funcţie de numărul proiectelor și de cât de solicitante sunt acestea, lăzăristul devine mai mult sau mai puţin un mini-businessman. Îl vezi cu telefoane în mână verificându-și mailul foarte des, trimite mesaje, vorbește cu o gramadă de lume despre o grămadă de subiecte și de aceea un obișnuit drum spre curtea interioară este parcurs doar în proporţie de 25%, găsindu-și cunoscuţii de pe la diverse activităţi și oprindu-se să stea de vorbă cu ei. Pentru aceștia, liceul poate deveni o a doua casă, telefonul/tableta o prelungire a mâinii, iar simplul ieșit din clasă o oportunitate de a saluta jumătate din liceu.

  • Rockerii

Bineînţeles că și lăzăriștii sunt niște melomani. Printre aceștia se numără și iubitorii de rock, pe care îi identifici după tricourile AC/DC, Iron Maiden, Metallica sau Pink Floyd și după pletele pe care le poartă cu mândrie. Unii dintre ei sunt undercover, singurul lucru care îi trădează fiind doar lista de melodii rock și ringtonul Thunderstruck, deci trebuie doar să fii puţin mai atent la detalii și o să îi poţi identifica și pe aceştia.

Cam acestea ar fi, în mare, tipologiile de lăzăriști. Tu în care te încadrezi?

Foto: Miranda Lazo

Carmen Pălimariu

Este lăzăristă iubitoare de filme bune, muzică, literatură şi cel mai important, scris. Consideră că în orice scriem sau creăm lăsăm o parte din noi, fie că e vorba de un bileţel, o carte sau o pictură, fiecare poartă ceva din personalitatea noastră, aşa că ea îşi inserează personalitatea în LZR. Pentru detalii, nu ezitaţi să-i citiţi articolele.