Greierul roz

Greierii roz sunt niște insecte foarte rare. Primul exemplar a fost observat în 1887 și de atunci au mai fost văzute puține astfel de artropode.

În timp ce eram în vacanță în Maramureș am reușit să observ și să fotografiez un astfel de greier.

Era sfârșitul lui iulie și era o zi caniculară de vară. Mă plimbam prin Cheile Tătarului, situate pe Râul Mara (40 km de Baia Mare), când am zărit o insectă de o culoare neobișnuită pe pietriș. M-am uitat mai atent și am văzut că era un greier roz și am fost foarte încântat, eștiam că este foarte rar. I-am făcut câteva fotografii înainte să se ascundă în vegetație.

De ce sunt roz?

Culoarea neobișnuită a acestor insecte se datorează unei mutații genetice cauzate de o genă similară celei prezente la animalele albinoase. Această mutație duce la absența pigmenților obișnuiți și/sau producerea în exces a altor pigmenți. Foarte puțini greieri roz ajung la maturitate deoarece culoarea lor neobișnuită îi face foarte vizibili pentru prădători.Cheile Tatarului

Greierii roz au mai fost observați în Transilvania de către echipa National Geographic, care a făcut un reportaj despre ei.

În zona Cheilor Tătarului trăiesc și diverse specii de șopârle, libelule de culoare albastru închis și molia colibri, o insectă care în timpul zborului planează deasupra florilor cu al căror nectar se hrănește.

Din păcate, zona nu este marcată și nici drumurile nu sunt asfaltate. Din această cauză mulți oameni care trec prin zonă nu ajung  și în defileul propriu-zis, care merită văzut.

Foto: Arhivă propie