Există viață…după vise?

„Omul se cunoaște după visele sale”-Platon

Ascultă-mă pentru un moment. Staționează puțin din vârtejul delirant al activităților tale momentane și vino să răsfoim împreună cartea închisă a vieții tale lăuntrice. Mă vei întreba poate cum voi avea eu acces la gândurile sau dorințele tale cele mai intime și profunde. Ei bine, recunosc, nu voi avea. Știi de ce? Pentru că mai întâi te voi ajuta să îți descătușezi acea carte. După aceea…cheia va rămâne mereu doar la tine.

Nu, nu o să încerc să mă dau drept Freud, întinzându-te forțat pe o canapea de unde tu îmi vei dicta cu patos scene ale viselor tale iar eu le voi nota plictisită în caiet, întrebându-mă dacă mi-am amintit să hrănesc pisica de dimineață. Ci, îți voi înfățișa o mică parte din lumea creată chiar de tine, făuritorul de vise.

Trebuie să recunoaștem: cu toţii suntem în căutarea propriului nostru eu. Libertatea noastră de exprimare este limitată de normele proprii sau de cele ale societăţii.

Dar nu te-ai întrebat vreodată unde sunt izgonite gândurile și dorințele neacceptate în împărăţia îndeplinirii lor? Subconștientul adăpostește multitudinea aceasta de gânduri, eliberate prin vise. Aici intervine însă  munca cea grea a subconștientului tău atunci când te odihnești: convertirea gândurilor sau a dorințelor în mici scenarii descifrabile, vise. Orice vis reflectă dorințe sau gânduri refulate. Visăm spre a ne elibera de gândurile noastre cele mai negre, de spaimele noastre cele mai intense, de griji sau de probleme emoţionale.

Încearcă să îţi amintești, spre exemplu, de o seară de dinaintea unei zile în care aveai un test important de susţinut. Ai visat că ai picat acel test sau că în timpul examenului ți s-a făcut rău? Ei bine, felicitări, subconștientul tău te-a ajutat să îţi eliberezi gândurile stresante, neplăcute și să îți semnaleze nesiguranța in propriile cunoștințe, o teamă de eșec. Sau din contră, poate ai visat că ai biruit cu succes examenul. În acest caz, ai reușit să-ţi îndeplinești dorinţa lăuntrică.

De aceea, visele ne pot produce emoţii: ele pot reprezenta fie tot ceea ce ne dorim, fie spaimele noastre cele mai acute.

Visele reprezintă mesagerii noștri nocturni, salvatorii propriei noastre ființe interioare. Nu, ele  nu sunt fantome ale nopții, ele sunt plăsmuirile propriului subconștient. Ele încercă să îți comunice problemele tale spre a fi rezolvate.

Mic ghid util pentru un lăcătuș de vise începător:

Visele nu sunt întotdeauna foarte clare. Iată ce trebuie să știi despre cheile viselor: ele sunt simboluri ce maschează gânduri refulate, foarte des întâlnite, având semnificații variabile. După cum urmează:

  • Apa:

Ea reprezintă viața ta socială, compusă din valurile sentimentelor și emoțiilor tale. O apă agitată denotă aspirația ta către o viață socială  mai calmă, aceasta reflectând rutina ta încărcată și nevoia de relaxare.

  • Casa:

Ea reprezintă interiorul tău. O casă cu multe ascunzișuri indică tendința  spre analiza propriei persoane, simbolizând complexitatea. O casă luminoasă reprezintă o persoană plăcută și sinceră.

  • Moarte:

Spre deosebire de interpretări stereotipale cu o circulație largă, acest simbol nu are legatură cu transpunerea morții în realitate. Aceasta semnifică încheierea unei etape din viaţa ta. Privită din alt unghi, ea  poate simboliza faptul că drumul pe care ai pornit îți este incurcat de propria nesiguranță.

  • Prăbușire, accident:

Acestea îți pot transmite faptul că resimți o cantitate semnificativă de teamă sau anxietate ori că încerci să-ți depășești limitele însă nu reușești.

După această mostră de simbolistică a viselor, îți voi mai oferi încă un secret:

Visele tale cuprind persoane, locuri sau fapte din viața ta cotidiană, reală. Subconștientul utilizează   numai amintirile stocate de tine în memorie pentru a crea imaginile visului și elementele sale. Fiecare persoană sau locație ce îți apare în timpul visului este un element și conține o anumită încărcătură afectivă cu o semnificație specifică.

Tot ce trebuie să faci pentru a înțelege de ce X-ulescu apare ca un personaj aparent lipsit de sens în visul tău, este să îți readuci în memorie fapte sau conversații semnificative legate de acea persoană. Elementele viselor încearcă să îți transmită un mesaj. Analizează-le astfel în parte și-l vei descoperi.

Călătoria noastră împreună se sfârșește aici,însă.

ar nu te-ai convins încă? Rezolvările oricărei probleme sau întrebări pe care o ai, le poți desluși chiar în propria ta ființă dacă utilizezi mijloacele potrivite.Vrei să afli mai multe acum despre tine însuți? Apucă-te de făurit vise.

Foto: Alex Neagu

Anda Vasilache

Anda este o tipă super, pregătită mereu de a face haz de necaz in situații „ extreme” ; iubește umorul negru. Îi place să lucreze cu oamenii, să le descopere caracterul și să analizeze tot ceea ce îi stârnește interesul. Are o viziune realistă asupra vieții doar atunci când visele amuțesc. Îi plac pisicile pentru că sunt ființe egoiste și independente.