Lazărul prin ochi de…

Am văzut deja cum este Lăzărul prin ochii mei”, fiecare ştie cum este prin ochi de boboc, dar puţini ştim cum este prin ochi de student de schimb. Mangpor este studentă de schimb pentru un an, din Thailanda, iar acum a devenit lăzăristă temporară la clasa a X-a F. M-am gândit că ar fi interesant să aflăm cum este Lazărul şi prin ochii ei.

De ce ai ales România?

România este o ţară nou introdusă în programul de schimb de studenti YFU şi consider că dacă vreau să învăţ ceva despre o ţară, ar trebui să aleg una mai puţin cunoscută, pentru că este mult mai interesantă. Acesta este principalul motiv pentru care am ales această ţară.

Cum au reacţionat prietenii tăi când le-ai spus că pleci pentru un an în România?

Prima dată m-au întrebat unde este România, apoi cum o să mă descurc cu limba şi dacă ştiu ceva despre cultura voastră.

Ce crezi despre Ţara noastră acum?

Este foarte drăguţă. Aveţi nişte peisaje şi locuri foarte frumoase, iar cultura voastră şi tradiţiile sunt de asemenea impresionante. Îmi place România aşa cum este.

Îţi place în Lazăr?

Bineînţeles, este un liceu foarte drăguţ, iar oamenii se distreză foarte mult aici.

Cum te-ai adptat schimbărilor?

Destul de bine. Am primit mult ajutor din partea familiei-gazdă şi din partea voastră. Singurul lucru cu care încă nu m-am acomodat este vremea, care este foarte diferită de cea din ţara mea. Acolo, la 20˚C este deja iarnă…

Este dificil să fii student de schimb?

Da şi nu. Mai întâi trebuie să treci un examen realizat de YFU, unde concurenţa este destul de mare şi trebuie să te pregăteşti intens. Sunt foarte mulţi cei care vor să fie studenţi de schimb pentru că este o activitate importantă pentru dezvoltarea personală, de exemplu, dar şi pentru CV. După ce eşti selectat şi treci de perioada de Yupeee! şi de eventuale emoţii, mergi într-o tabără de pregătire în care înveţi câte ceva despre ţara în care mergi, ca să nu fii complet şocat când ajungi acolo. Pentru mine, prima săptămână a fost destul de grea pentru că îmi era dor de casă şi pentru că lucrurile aici sunt foarte diferite de cele de acasă.

Descrie-i pe lăzăriști în trei cuvinte.

Minunaţi, drăguţi, super-tari.

Ce părere ai despre profesorii noştri?

Sunt foarte drăguţi cu mine. Încearcă să mă ajute să înţeleg şi eu lecţiile, aducându-mi diferite materiale în engleză şi după mă întreabă dacă am nelămuriri.

Care sunt diferenţele dintre sistemul nostru de învăţământ şi al tău?

În Tailanda toate clasele învaţă de la 8:30 la 16:00, avem uniforme, ne schimbăm sălile la fiecare oră, avem cantină şi nu avem unele dintre materiile voastre.

Regreţi că ai ales România?

Nu şi niciodată nu o să o fac. Sunt foarte fericită că am venit aici. Dacă nu aş fi venit, nu aş fi văzut toate peisajele astea frumoase, nu mi-aş fi făcut atâţia prieteni şi nu aş fi trăit o astfel de experienţă.

Așadar, prin ochii binevoitori ai lui Mangpor, ne mai creşte şi nouă puţin mândria de lăzărişti / naţională.

Carmen Pălimariu

Este lăzăristă iubitoare de filme bune, muzică, literatură şi cel mai important, scris. Consideră că în orice scriem sau creăm lăsăm o parte din noi, fie că e vorba de un bileţel, o carte sau o pictură, fiecare poartă ceva din personalitatea noastră, aşa că ea îşi inserează personalitatea în LZR. Pentru detalii, nu ezitaţi să-i citiţi articolele.