În culisele „Tea&Coffee” şi „Asia Fest”

Săptămâna 14-20 octombrie a adus în prim plan cea de-a 5-a ediţie a festivalului ceaiului şi a cafelei, precum şi prima ediţie a festivalului „Asia Fest”. Per total, cele două evenimente au fost caracterizate prin spectacole de muzică şi dans, workshop-uri şi degustări culinare. Cum a fost posibil un asemenea eveniment şi cât de multă muncă a necesitat?

Răspunsul l-am aflat de la Andreea Caitas, o doamnă drăguţă pe care am întâlnit-o în ultima zi de festival, la Sala Dalles, savurând o cafea şi părând mulţumită de tot ceea ce se petrece în jur. Şi nici nu avea cum să fie altfel, căci a avut plăcerea să îmi răspundă la câteva întrebări şi să îmi povestească puţin din experienţa ei de organizator.Tea&Coffee

R: Bună ziua, Andreea! Cum este să coordonezi un festival de asemenea amploare şi câta muncă necesită?

Andreea Caitas: Bună, tuturor! Mă bucur tare mult că ne-am întâlnit! Ei bine, pregătirea începe cu câteva luni bune înainte, cam 4-5, căci sunt mai multe etape de pregătire şi nu vrem să fie omis nimic. De la negocierea pentru închirierea spaţiului până la data potrivită în care s-ar putea desfăşura evenimentul… trebuie să te gândeşti la toate aspectele.

 R: Ce face ca această ediţie a festivalului cafelei şi a ceaiului să fie deosebită faţă de celelalte?

A.C: Clar, e mult mai bogată în programul artistic. De la o ediţie la alta, festivalul ia amploare, oamenii încep să îl cunoască, să fie curioşi şi să vină. Dacă la începutul lui 2009, când a fost prima ediţie al acestui proiect, partea culinară şi artistică şi partenerii erau într-un număr redus, ne bucurăm că în 2013, progresul este unul evident.Tea&Coffee

R: De ce Asia Fest şi nu America Fest, spre exemplu?

A.C: În primul rând, din ce în ce mai mulţi oameni sunt pasionaţi de cultura asiatică. Să nu mai zic de faptul că noi încercăm să redăm varietatea culturală, iar Asia impresioneaza prin obiceiuri, tradiţii şi mentalitate.

R: Care este cel mai neplăcut lucru care ţi s-a întâmplat într-una din ediţiile festivalului?

A.C: Nu cred că am avut probleme semnificative…poate doar spaţiul prea mic. Încercăm să atragem publicul ţintă prin locaţii cât mai centrale şi uşor de ajuns pentru toată lumea, astfel încât să ne putem bucura de cât mai mulţi participanţi şi rezultate pe măsură.

R: Ce îţi place cel mai mult atunci când organizezi astfel de evenimente?

A.C: Să văd lumea bucuroasă. Se citeşte pe chipurile lor. Pot spune cu mândrie că anul acesta au fost între 18 şi 20 de mii de participanţi, asta excluzând serile tematice. E minunat să aduni atâţia oameni. E ca la un târg de Craciun …

R: Un mesaj pentru cititorii revistei LZR,de ce ar trebui să mai vină  tinerii la asemenea festivaluri?Tea&Coffee

A.C: Pentru că vrem să educăm lumea să nu mai bea ceai doar atunci când e răcită şi nu se simte bine. Ceaiul e un mod de viaţă. Vrem să învăţăm lumea să socializeze. Să introducem noi valori, informaţii şi să facem „un internship cultural”. Sunt lucruri simple care creează stări de bine, asta e tot ce contează.

Foto: Andreea Marcu

Teodora Agarici

Face parte din grupul lăzăriștilor plini de ambiție și optimism, fiind o elevă pasionată de scris, literatură și de ideea de a se autodepăți în tot ceea ce face. Găsește întotdeauna în ea voința de a trece peste orice obstacole care o împiedică în a-și atinge obiectivele, promovează creația și imaginația. Se definește ca fiind o sursă infinită de originalitate, spontaneitate și creativitate. Scrie pentru că îi place. Pentru că asta simte. Este mereu acolo pentru voi, oricare v-ar fi problemele.