Dimensiunile vieții de student

La fel ca voi, am plecat din Lazăr. Nu am ajuns încă atât de departe, dar în primul an de studenție am învățat niște lucruri extraordinare, pe care aș vrea să le împărtășesc cu voi. Se vorbește mult, într-un mod general și departe de realitate, cum că în România nu poți face o pregătire adecvată pentru carieră, pe lângă faptul că ești plătit cum ești plătit. Asta e o viziune ușor eronată și îngustă. Viața de student oferă multe oportunități, însă nimeni nu le va pune pe prima pagină a ziarelor. Depinde de alegerile pe care tu le faci ca să ai imaginea completă. E despre tine.

Voi vorbi despre

 1. ASE și primul meu an aici, strict legat de ce-ți oferă facultatea.
 2. Organizațiile studențești și lumea lor.
 3. Modelul studențesc alternativ. De fapt, o filozofie de viață.

A.Introducere

Câteva lecții importante pe care le-am învățat ca student.

 1. Ești boboc într-ale vieții și toată lumea știe asta. Cunoaște-ți atuurile, dar nu te supralicita, folosește-ți entuziasmul și energia, dar fii RESPONSABIL.
 2. Dacă visezi să faci milionul de dolari peste noapte, o să cauți să dai marea lovitură, dar nu o să înveți nimic pe parcurs. E mai sigur să faci pași mici, constant. Ai destul timp pentru asta.
 3. E bine să ai o pasiune despre care să poți vorbi ore în șir și care să nu aibă nicio legătură cu cariera la care visezi.
 4. Trebuie să poți să spui cine ești într-o singură frază și într-un mod care să te diferențieze de restul lumii.
 5. Trebuie întotdeauna să ceri ca să obții lucrurile de care AI CU ADEVĂRAT NEVOIE. E valabil peste tot, la facultate, la liceu, în viață.
 6. În România, nivelul slab de pregătire oferit de stat înseamnă că dacă ești cu advărat bun la ceva te poți diferenția ușor de masă și poți avea o carieră de succes și aici. (Medicina sau cazuri asemănătoare sunt excluse din discuție, nu o să mai fac paranteza asta pentru că mă gândesc că e evident, iar eu nu fac politică)
 7. Dacă simți că te duci degeaba cursurile facultății, CHIAR AȘA ESTE. Nu o să rămâi cu nimic pentru că ți-ai setat deja mintea să se pregătească doar în sesiune. Cu toate astea, facultatea îți oferă foarte multe resurse de care să se folosești. Vezi punctul 5.

Câteva lucruri utile despre cariera ta ca student:

 1. Internetul te iartă, dar nu te uită. Niciodată nu permite unor lucruri care te-ar putea compromite să apară pe internet. E  valabil de când citești acest rânduri.
 2. Evoluția ta în carieră are în vedere 3 tipuri de skill-uri:
 • life skills (abilități de viață, cum e, de exemplu, capacitatea de a fi optimist indiferent de situație)
 • soft skills ( abilități profesionale transversale, cum e lucrul în echipă)
 • hard skills (abilități specifice unui domeniu)

TOATE SUNT LA FEL DE IMPORTANTE și se completeză.  Ideea că trebuie să te pregătești foarte bine într-un domeniu ca să ai succes e doar parțial adevărată. Marile companii caută să-și formeze oamenii pe partea de hard skills, dar pot face asta doar dacă juniorii au POTENȚIAL (life+soft skills și o bază de hard skills).

Iată și câteva date utile obținute în urma unui studiu efectuat de compania Catalyst Solutions în februarie-martie 2013. Studiul vizează programele destinate tinerilor profesioniști, oferite de 56 de companii de top din România.

 • 84% oferă programe de internship
 • 66% oferă stagiii de practică
 • 66% oferă joburi entry level
 • 21% organizează competiții și concursuri

Ponderea companiilor care au programe pentru tineri într-o anumită perioadă a anului:

 • 21% în ianuarie-martie
 • 32% în octombrie – decembrie
 • 48% în aprilie – iunie
 • 70% în iulie – septembrie

Câți studenți sunt angajați în urma unui program:

 • mai puțin de 10% : 27% dintre companii
 • 10-30% : 16% dintre companii
 • 30-50% : 16% dintre companii
 • 50-70% : 13% dintre companii
 • peste 70% : 29% dintre companii

CE CAUTĂ ANGAJATORII  ÎN TIMPUL INTERVIURILOR PENTRU PROGRAMELE DEDICATE STUDENȚILOR

 

1. Capacitatea de a comunica eficient  (88%)

2. Lucrul În echipă (80%)

3. Pasiunea (79%)

4. Proactivitatea (79%)

5. Învățarea continuă (70%)

6. Capacitatea de analiză (66%)

7. Orientarea către soluții și rezolvarea problemelor(64%)

8. Inovația(43%)

9. Managementul timpului(32%)

10. Altele(9%)

 

B. Acum să vorbim despre ASE

În primul rând, nu credeți ce zic despre o facultate oamenii care nu sunt la facultatea respectivă. În al doilea rând, chiar dacă sunt studenți acolo, tot o să întâlniți fel și fel de păreri. Evitați întrebările puerile de genul ,,Cum e la facultatea X”, pentru că de multe ori o să primiți același răspuns.

Eu sunt la Marketing . Cei din anul meu au intrat fără examen, doar cu media. M-am trezit cu mai bine de trei sferturi colegi de la uman, la o facultate unde în primul an faci matematică, statistică, economie, contabilitate, adică materii cu cifre. Rezultatul? Până acum la examene am întâlnit probleme mai ușoare decât la BAC. Însă de la anul lucrurile se vor schimba, pentru că se introduce examenul la matematică și la economie. Sunt aproximativ 270 de locuri la buget din 400. Dupa prima sesiune, dacă aveai două restanțe tot la buget rămâneai. Lejer? Păi destul de.

Marketingul a fost pe locul 3 în topul opțiunilor de la ASE anul acesta. Programul e cam de 2 cursuri și două seminare pe zi, exceptând miercurea, când avem doar sport și vinerea, când avem un singur curs și un singur seminar. Cursurile și seminarele au câte o oră și jumătate fiecare.

Sistemul de notare este pe puncte și credite. Punctele se iau la seminare, pe  teste și proiecte. Creditele se iau dacă promovezi materia. Un examen poate valora 3 sau 4 credite. Proiectele nu sunt greu de făcut, dar iau destul de mult timp să fie făcute bine. În general, în anul I, profesorii nu-și bat foarte mult cap cu conținutul, ci mai mult cu parcursul logic și cum ai gândit totul.

Sportul valorează 1 credit, dar nu treci anul dacă nu ai promovat. Poți să recuperezi la alte grupe, dar nu mai ține faza cu scutirile medicale. Adică trebuie să fie de la un medic specialist, în fine, mai bine recuperezi…

E greu? Eu am avut norocul să ,,pic” într-o serie în care profesorii nu prea ne-au bătut la cap cu proiecte și teme, cu alte cuvinte, în afară de câteva weekenduri am avut numai timp liber. Sună bine în teorie dar asta însemnă și că materiile nu erau predate cum trebuie. Evident că sunt profesori care-și dau interesul destul de mult, alții deloc, iar cei care nu-și dau deloc sunt și ei de două tipuri: cei care te lasă în pace și cei care cred că dacă tocești cartea, știi cartea. Eu vă doresc să aveți parte de profesorii cărora le pasă că sunteți tineri. Da, pe lângă materiile cu cifre am avut și Psihologie Socială, de exemplu, cu un profesor care a predat cu pasiune și profesionalism. E printre puținii de la care îmi mai amintesc câte ceva.

Concluzia? Nu e deloc imposibil să iei toate examenele din prima, dar nu va fi niciodată suficient să înveți doar pentru ele. Facultatea asta nu te învață marketing. Și pe bună dreptate, pentru că marketingul nu se va învăța niciodată pe băncile universitare. În schimb, îți oferă harta punctelor pe care tu va trebui să le unești, pe cont propriu. Marketingul este matematică, dar e și intuiție, atenție distributivă și creativitate. Sistemul de învățământ din Vest te învață să unești punctele și să gândești așa cum trebuie. Sistemul din România îți oferă TIMP LIBER pe care îl poți folosi citind în plus despre ce te interesează și făcând practică în organizațiile studențești, de exemplu. Și nu în ultimul timp, facultatea îți oferă resurse. Tot ce trebuie să faci este să ceri.

Am vrut să subliniez faptul că poți întoarce în avantajul tău golurile care din păcate există și sunt generatoare de frustrări la nivelul tuturor. ,,Facultatea nu face nimic pentru mine” e un mod învechit de gândire. Am scris despre angajatori în începutul articolului deoarece este extrem de important să înțelegi că depinde numai de tine să capeți acele abilități cerute de ei, iar de cele mai multe ori poți face asta mult mai bine în afara facultății. Aici ASE-ul excelează  prin faptul că îți oferă accesul la unele dintre cele mai pline de resurse și implicate organizații studențești din România. 

Va urma…