Dimensiunile vieții de student – Partea a doua

3. Organizațiile studențești și lumea lor

Business Organization for Students, AISEC, Voluntari pentru Idei și Proiecte, ASER, ASCIG, ADVICE etc.

Nu trebuie să fii neapărat student ASE ca să intri într-una dintre organizațiile acestea.

DE CE ORGANIZAȚIILE STUDENȚEȘTI?

 1. Sunt puntea de legătură cea mai sigură între facultate și carieră. Ele sunt structurate precum o companie, dar sunt orientate către învățare și practică.
 2. E cea mai bună șansă să te remarci și să ai acces la resurse din cadrul companiilor. Vei lua mereu contact cu oameni noi și oportunități în timp ce organizezi proiecte pentru studenți și oferi servicii pentru posibili angajatori.
 3. Îți faci prieteni pentru toată viața și înveți să-ți împarți timpul între distracție și muncă.
 4. Reprezintă cel mai bun mediu în care să-ți manifești dorința de schimbare și să fii creativ.
 5. Sunt cel mai bun mod în care să-ți ocupi timpul liber.

Aș putea să înșir pagini întregi dacă aș vorbi despre fiecare organizație. O să mă rezum la cea din care fac parte, Business Organization for Students, pe scurt BOS.

,,Business Organization for Students’’ este o organizație studențească elitistă, care aduce la un loc studenți cu potențial, dornici să se dezvolte personal şi profesional, responsabili în ceea ce privește educația de orice fel și conștienți de impactul benefic pe care acțiunile de voluntariat îl au asupra societații.

În cei 11 ani de activitate, BOS a contribuit la dezvoltarea mecanismului de educație non-formală printr-o serie de evenimente pentru studenți, realizate cu ajutorul studenților. De-a lungul anilor, am reușit să facilităm interacțiunea student – angajator, să trezim interesul tinerilor pentru educația alternativă și să generăm contexte prin care i-am ținut la curent pe studenți cu teme de actualitate din diverse domenii (IT, Vânzări, Relații Publice, Resurse Umane, Publicitate etc.)

Fără a neglija implicarea în organizarea de evenimente pentru studenți, în anul 2011 BOS a aderat la confederația tinerilor antreprenori – JADE International, punând bazele rețelei JADE România, în colaborare cu Theory & Practice Consult din Cluj. În februarie 2012, s-au alăturat federației Asociația DaAfaceri şi Liga Studenților Electroniști.” (www.bosromania.ro)

Experiența mea în BOS a început odată cu recrutările. A trebuit să vin la un interviu și să particip la perioada de probă, care a constat în planificarea unui proiect studențesc pur fictiv. După ce am intrat am ales să intru în departamentul de Advertising. Exact ca într-o firmă am avut parte de traininguri, activități specifice domeniului, de la branding pentru organizație până la afișe pentru evenimente și chiar rezolvare de briefuri pentru companii.

Apoi a venit perioada proiectelor, când a trebuit să formăm împreună echipe și să lucreze fiecare în domeniul său. Sunt 5 mari proiecte în BOS:

 • PROUD – dedicat studenților pasionați de comunicare și media
 • 1stSTEP – dedicat studenților care vor să învețe să începă propria lor afacere
 • JobARENA – career counseling
 • IT is Business – dedicat studenților pasionați de IT
 • CareerSHOP – proiect în parteneriat Mondelez International (fostul Kraft Foods) care presupune o experiență directă în cadrul companiei

Însă de departe ceea ce te schimbă este faptul că îți faci prietenii la care ai visat de mult timp. Ideea de „bisericuțe” se dizolvă ca o pastilă de calciu. Departamentul de resurse umane (HR) organizează cu foarte mult succes evenimente precum petreceri, ieșiri și mai ales team-buildinguri memorabile. În team-buildinguri faci de toate, de la jocuri de echipă la stat la povești, de la treasure hunts la petreceri până dimineța. În două zile ai șanse mari să-ți faci prieteni pe viață. După un an pot să înțeleg foarte bine de ce oamenii ăștia sunt motorul schimbării în bine. Pentru că se distrează făcând lucruri care până la urmă sunt destul de serioase. Și se distrează foarte bine.

În BOS am învățat despre advertising și managementul proiectelor la fel de mult cum am învățat despre prietenie și comunicare. Fiind pus practic între studenți și companiile care îi vor angaja ulterior, am învățat și multe lecții foarte importante despre cum ar trebui să arate parcursul ideal al unei cariere. Am învățat despre oameni și despre valoarea pasiunilor.

Și sunt mulți ca mine, care vă vor spune că merită și că experiența te va schimba complet. Mai ales că aceasta se extinde destul de des și la nivel internațional. Ce se întâmplă când organizațiile studențești fac schimb de experiență și caută să colaboreze? Se creează un model alternativ de educație care e pe cale să ia startul în forță în România.

B.Universitatea alternativă

CROS sau sau Centrul de Resurse pentru Organizații strudențești a pornit ca o organizație a organizațiilor, având membri de la fiecare asociație studențească și un sediu special, pe strada Mihai Eminescu. La un moment dat, oamenii și resursele au fost suficiente pentru a începe revoluția în educație și a se transforma în  UNIVERSITATEA ALTERNATIVĂ.

Ce e UNIVERSITATEA ALTERNATIVĂ? O viziune nouă despre educația universitară care pune studentul pe primul loc și te ajută să-ți faci tu propriul tău program de pregătire prin care să te dezvolți, dar să lași și ceva în urmă. Ai la dispoziție minimum 500 de ore pe an pe care poți să ți le ,,umpli” cu activități din peste 15 programe bine individualizate centrate pe aprofundare și practică în domeniile care te pasionează, dar și un sistem de dezvoltare personală bazată pe consiliere, coaching și autonomie în învățare. De asemenea, se pune accentul pe dezvoltarea paralelă, adică să împarți experiența din CROS cu ONG-ul din care faci parte sau cu locul de muncă.

Principiile de bază din spate sunt autonomia în învățare și colaborarea. Asta pentru că Universitatea Alternativă este în primul rând o comunitate, iar în al doilea rând o comunitate de oameni care vor să schimbe lumea. Comunitatea cuprinde și firme de top din România care se implică activ în multe dintre activități, dar și ,,prieteni CROS” care au ani buni trecuți peste cei ai studenției, dar care participă cu entuziasm la tot ceea ce însemnă ea.

Momentan, sunt 3 comunități care funcționează pe post de ,,facultăți”:

 • HR Emotion – axată pe resurse umane
 • NewMedia School – axată pe media și comunicare
 • Syncer School – axată pe management și dezvoltare de organizații

Ce e frumos e că apartenența la una dintre aceste comunități nu te limitează în niciun fel. Poți în continuare să participi la activitățile pe care ți le dorești și da, ai de unde alege, de la cursuri și traininguri la programe Rent a Team, unde firmele recrutează din CROS pentru diferite proiecte, de la Sharing Day la Playing Day, unde oamenii pur și simplu se joacă board games sau stau la o cafea.

Eu am avut ocazia să iau parte la câteva dintre aceste activități și să stau de vorbă cu oameni care au trăit timp de un an această experiență și concluzia pe care am tras-o e că Universitatea Alternativă e cel mai apropiat lucru de o fabrică de supereroi pe care l-am întâlnit până acum. Unde mai pui că ei vor să ajungă ca 1% dintre studenții din România să calce pe aici și să rămână cel puțin un an. Dacă îți plac cifrele, ei bine, există resurse pentru a începe, undeva la o suma deloc neglijabilă de 300.000 de euro. Dar nu banii sunt importanți, aici ei reprezintă doar un mijloc. Resursa sunt oamenii, oameni care înțeleg viața și scopul ei.

Aș scrie mai multe aici, dar n-aș putea să explic mai bine decât o fac ei. Apasă aici.

Intrați pe site, merită să parcurgeți toate paginile, e și o broșură de descărcat aici.

Eu nu pot decât să mă înclin în fața lor și să sper că voi reuși să ajung printre ei în acest an, așa cum mi-am propus.

Concluzie

Concluzia o tragi tu, am scris atât pentru ca am avut timp liber cu carul de Paște, hehe. Ceea ce o să te bucure să auzi e că lumea asta e foarte deschisă și accesibilă pentru cineva care a făcut Lazărul, pentru că noi, lăzăriștii, înțelegem altfel viața, adică așa cum trebuie.

Dacă vrei să afli mai multe, te aștept la alexandruene93@gmail.com. Good luck at being awsome!

Ilustrație: Maria Bășea