Fotografia este pasiune!

Pasiune, mânie, plăcere, drog sau pur și simplu apăsarea unui buton. Fotografiile înseamnă atât de multe lucruri încât îmi este destul de greu să zic toate aspectele lor. Camera foto este nelipsită oriunde am merge, iar în cele mai multe cazuri folosim acel banal aparat incorporat în telefon și rapid punem poza pe Facebook, Twitter, o trimitem pe Whatsapp sau o păstrăm ca amintire. Majoritatea dintre noi nu știu cu adevărat scurta istorie a acestei arte unice, deși fac sute de poze zilnic.

Întrebarea care pe mine m-a fascinat a fost întotdeauna: „De unde au apărut fotografiile?” Etimologic- ce termen pompos, cuvântul fotografie provine din două cuvinte grecești „fotos” care înseamnă lumina, și „grafein” care înseamnă desen sau scriere. În traducere, fotografia este scrierea cu lumină. Din cele mai vechi timpuri, omul, a descoperit că, făcând o gaură într-o cutie închisă, în interiorul cutiei apare o imagine rasturnată aceasta fiind cunoscută ca și camera obscura. A doua contributie este înnegrirea clorurii de argint de către lumină, iar ultima contribuție a fost adusă de către John Herschel, care în 1819 a descris proprietațiile hiposulfitului de sodiu, care va deveni „fixatorul” fotografiei. În 1829, Joseph Nicéphore Niépce, un fizician francez, a folosit toate acestea pentru a fixa o imagine pe o placă metalică cu depunere de halogenură de argint. Știu, știu, sunt niște noțiuni noi și par desprinse dintr-o oră plictisitoare de fizică, dar sunt destul de interesante dacă stai puțin să te gândești. Ei bine,de atunci, din 1829 și până în zilele noastre aparatul foto a evoluat. În mod evident, a apărut aparatul digital in anul 1990. O simplă apăsare, un sentiment, un fior rece, o plăcere ascunsă. Pozele ies minunat, clare, vizibile. În spatele unui aparat foto stă o poveste, o descoperire uimitoare, o istorie destul de complicată.

În ziua de azi, din ce în ce mai des vedem pe străzi, pe stadioane, pe clădiri părăsite, sau la evenimente, niște omuleți ce cară niște aparate grele și o geantă de obiective și blitz-uri si care folosesc cuvinte înțelese doar de ei. Aceștia sunt fotografii contemporani pentru care fotografia este pur și simplu un drog.

Foto: Dragoș Voicu

Dragoş Voicu

este un tânăr pasionat de fotografie. De obicei îl găsiți mai mult pe la evenimentele din Lazăr, pentru că nu este din lăzărist. Vara, în schimb, îl găsiți mai mult prin Sibiu. Primele fotografii le-a făcut în 2012 din dorința de a încerca ceva nou. A avut o expoziție de fotografie la F64 anul trecut și în prezent pregătește una nouă. El își dorește să dea la medicină.