Valentineʼs Day

Cum era și de așteptat, ținem prin prezenta să „comemorăm” idilica zi de Valentineʼs Day (a se citi febra anuală dedicată exclusiv cadourilor siropoase și parcă din ce în ce mai puțin a sentimentului în sine). Dar să nu începem direct cu acuzele materiale ale sărbătorii, ci să facem un rezumat al simbolisticii sale, care rămâne încă evidentă, primordială și preponderent veritabilă.

Ce înseamnă Ziua Îndrăgostiților? Teoretic, reprezintă unica zi din an pe care (trebuie să) ți-o dedici în totalitate persoanei iubite (în caz că nu faci asta în mod frecvent). Este o zi care privește întreaga „comunitate” a îndrăgostiților, iar iubirea explodează și stăpânește, timp de o anumită perioadă, nu numai inimile aride, ci și magazinele. Inițial o sărbătoare strict americană, în ultimele decenii s-a extins pe aproape tot globul, deși cam fiecare folclor deține o astfel de zi a dragostei (Dragobetele nostru, de exemplu). Cu toate că tradițiile locale și-au cam pierdut „gustul” de când cu Valentineʼs Day-ul americanilor. Mutații socio-culturale, dacă vreți.

Probabil că majoritatea, implicați în relații sau nu, devin extenuați numai când observă kitsch-urile standard ale zilelor din preajma lui 14 februarie. Fie că e vorba de o cutie de bomboane, de un urs pufos imens de pluș cu funde roșii sau de orice obiect de acest gen supracomercializat, am spune, farmecul sărbătorii este asfixiat de societatea consumatoare care cumpără tot ce găsește numai de dragul de a lua. Nu spun că un cadou este neînsemnat, ci doar că esența lui constă în caracterul personal și nu într-o imitație ieftină de porțelan sau de plastic colorat.

 Dar, evident, putem să contrazicem atâtea prețuri, știri, obiceiuri, vechi de când societatea? Răspunsul e nu. Deja ne-am obișnuit și acceptăm Valentineʼs Day cu toată suita lui de sentimente, întâlniri, cadouri, „drăgălășenii” și dulciuri. De vreme ce nimic nu se schimbă („Toate-s vechi și nouă toate”) și nici nu se va schimba, poate că așa e menită să arate dragostea timp de o zi. Deosebită sau comună? Voi decideți.

Foto: Andreea Dogaru

Eliza Raicovescu

Este elevă în Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”. Adoră literatura și muzica, scrie din dorința de a însufleți cuvintele și de a conferi lucrurilor un sens unic, original și sincer. Pentru detalii, contactați serviciul clienti.