De vorbă cu Marius Vintilă

-Uite încă un afiș pe peretele din holul principal al liceului!

-Nu-i mare lucru. Sunt cu zecile. În fiecare zi se înmulțesc.

-Hm.. asta vrea să însemne că nu facem ore! E ceva desfășurat în  sala de festivități și … o să vină un anume veteran al radioului liber. Las` că-i bine că mai scăpăm de o oră.

– Dar, totuși, mă roade curiozitatea, cine-o mai fi și  Marius Vintilă ăsta?

-Eu!- se aude vocea groasă a unui bărbat  de aproximativ patruzeci de ani, mediu ca înălțime, cu un zâmbet prietenos pe față.

Acesta intră în sala de festivități înconjurat de ropotele de aplauze venite de la elevii entuziasmați peste măsură (vă dați voi seama din ce cauză). Fetele rămân cu ochii bulbucați pentru o clipă, apoi râd una la alta și se duc la locurile „rezervate”, cuprinse de un val de rușine, pentru a-l urmări pe acest „necunoscut”.

Însă, ceea ce a urmat, a demonstrat că oricine vine în Lazăr are un scop precis și nu, nu mă refer la a-i face pe elevi să mai piardă niște ore, ci la dezvoltarea personală, la descoperirea unor teritorii neexplorate până acum sau chiar identificarea unei viitoare cariere în domeniul prezentat. Ei bine, ca să începem cu formalitățile, îi mulțumim domnului profesor coordonator Florin Cristescu precum și clasei 11 I pentru inițiativa de a promova lumea radioului și a mass-media printr-un „titan” al radioului liber  românesc și anume, Marius Vintilă.

Bănuiesc că nu vă este străin omul care a fost  pentru mai mult de opt ani vocea postului National Geographic România și DJ-ul Radio Guerilla cu emisiunea „Pune mâna și ascultă”. În prezent, acesta a ținut să ne anunțe în avanpremieră de noul său contract semnat cu Europa FM, nu înainte de a ne povesti puțin despre istoricul radioului și cariera lui de DJ.

„33% dintre posturile de radio sunt în America. În America s-a născut radioul”. Astfel, am văzut cât de mult a evoluat tehnologia și pasiunea omului pentru creație, nou și revoluţionar, de la apariţia prin anii `70 a primelor casete și mai târziu, prin anii `80 a primelor CD-uri până la ceea ce avem acum.

Marius își amintește cu emoţie de prima sa emisiune: „M-am dus cu 14 casete calate la emisia de  la Nova 22. Ţin minte că odată au căzut ambele calculatoare și a trebuit să vorbesc 15 minute, ceea ce nu e tocmai ușor având în vedere că este live.”

Cu intervenții puțin mai „naive” la început, lucrurile acestea nu l-au făcut pe Marius să renunțe la ceea ce-i plăcea, ba mai mult și-a dovedit lui însuși ce înseamnă cu adevărat ideea de radio urmând să atingă apogeul în carieră prin interviurile cu „greii” muzicii printre care îi amintim  pe Led Zeppelin, Massive Attack sau Deep Purple.

„Cred că cel mai nereușit interviu al meu a fost acela pe care l-am luat formației Led Zeppelin. Tremuram tot, din cap până-n picioare. Însă, ce am descoperit mai târziu e că satisfacția pe care o ai când iei un interviu este cât de mult faci artistul respectiv să vorbească peste limita de timp alocată. Eu cred că radioul nu va dispărea niciodată. De ce? Pentru că oamenii pot face orice în timp ce îl ascultă, nu e ca și cum ar trebui să stea undeva pe scaun, înțepeniți…” a continuat să ne povestească Marius Vintilă, încrezător și doritor să ne împărtășească cât mai multe din experiențele vieții de DJ.

Amuzant, dar și serios, acesta a recunoscut că în ultimul timp la radio primează interesul comercial și audiența, însă nu a ezitat să ne mărturisească de ce a vrut el să intre în această lume a mass-media.

„Să fiu sincer sau politicos? Glumesc…Adevărul este că mi s-a părut întotdeauna că ești cool dacă ești la radio. Poate  este și din cauza faptului că aveam 20-21 de ani când m-am hotărât că vreau să fac jurnalism de radio … Cred că e mai periculos să mă întrebați ce m-a determinat să continui.”

Şi pentru că inevitabilul s-a produs, întrebarea venind de la unul dintre curioșii noștri lăzăriști, răspunsul lui Marius a fost pe măsură: „Tu, băiete, vei lucra la radio… Lăsând gluma la o parte, credeți-mă pe cuvânt când vă spun că este una dintre cele mai frumoase meserii. Mi-a plăcut foarte mult. Am descoperit lucruri frumoase. Recunosc, legătura cu ascultătorul este una inedită și sunt norocos că am lucrat la radio Guerilla unde am avut o surpriză plăcută din partea acestora. În momentul în care ai spus o prostie te amendează. Ideea este că dacă ajungeți vreodată să fiți DJ, să nu cereți oamenilor să audă mai mult decât vor să audă.”

Eu nu am nimic să vă mai spun. Asta a fost cu Marius Vintilă. A venit, a plecat. Dar, a lăsat în urmă zâmbete, gânduri și aprecieri, așa ca un adevărat veteran al radioului liber ce e. Unde mai puneți că pentru el a fost cel mai tare spectacol din viață? Așa că, să ridicăm încă o dată  capul triumfători și să spunem „Forța Lazăr!’’. Mulțumim Marius!

Foto:  Cătălina Maria Vlad

 

Teodora Agarici

Face parte din grupul lăzăriștilor plini de ambiție și optimism, fiind o elevă pasionată de scris, literatură și de ideea de a se autodepăți în tot ceea ce face. Găsește întotdeauna în ea voința de a trece peste orice obstacole care o împiedică în a-și atinge obiectivele, promovează creația și imaginația. Se definește ca fiind o sursă infinită de originalitate, spontaneitate și creativitate. Scrie pentru că îi place. Pentru că asta simte. Este mereu acolo pentru voi, oricare v-ar fi problemele.