Oscar 2013: Nominalizările

De ceva timp nominalizările pentru cea de-a 85-a ediţie a premiilor Oscar au fost facute publice într-o gală grandioasă, ce a avut loc la Samuel Goldwyn Theater din Beverly Hills, Los Angeles şi a fost prezentată de Emma Stone şi Seth MacFarlane, care va fi şi prezentatorul galei de pe 24 februarie.

Fruntaş este filmul Lincoln, cu 12 nominalizări, urmat de Life of Pi, cu 11.

Lincoln, regizat de Steven Spielberg, surprinde ultimele luni din viaţa celui de-al 16-lea preşedinte american, Abraham Lincoln, cel care abolizează sclavia prin victoria Nordului în Razboiul de Independenţă American (ecranizat şi în Pe aripile vântului) şi care astfel uneşte statele americii şi prin ideologii şi legi.

Life of Pi, în regia lui Ang Lee, spune povestea tânărului Pi Patel, care pluteşte în derivă într-o barcă de salvare, cu un hipopotam, o hienă, o zebră rănită şi un tigru de Bengal înfometat, după naufragiul unui vapor.

Sursă: santabanta.com

Cei doi regizori nu sunt străini de premii, Ang Lee, deşi poate nu vi se pare atât de cunoscut, a luat un Oscar în 2006 pentru filmul Brokeback Mountain şi multiple alte distincţii, printre care şi BAFTA, iar Spielberg a luat trei premii Oscar şi două Globuri de Aur pentru Saving Private Ryan şi Schindler’s List. Cele două filme împart majoritatea categoriilor, Life of Pi lipsind de la Cel mai bun/ Cea mai bună actor/ actriţă, dar dominând categoriile pentru efecte speciale şi alte detalii tehnice.

O dată cu publicarea nominalizărilor, au apărut dezamăgiri şi controverse. Pentru români cea mai mare dezamăgire a fost faptul că filmul lui Cristian Mungiu, După dealuri, nu a fost inclus la categoria celor mai bune filme străine, iar cinefilii din lumea înteagă au fost dezamăgiţi de faptul că Ben Affleck nu a obţinut nominalizarea pentru cel mai bun regizor cu filmul Argo. Controversa constă în faptul că Quvenzhané Wallis, nominalizată la categoria cea mai bună actriţă în rol principal pentru rolul din Beasts of the Southern Wild, ar putea fi cea mai tânără câştigătoare a premiului Academiei de film americane, având doar 9 ani.

Din urmă vin filme ca  Silver Linings Playbook şi Les Miserables cu câte 8 nominalizări, dar şi Argo cu 7, urmând Zero Dark Thirty şi Django Unchained cu câte 5. Zero Dark Thirty prezintă asasinarea teroristului Bin Laden, cel care ar fi fost responsabil pentru atentatele de la 11 septembrie şi a fost regizat de Kathryn Bigelow, cea care în 2010 i-a suflat de sub nas premiile pentru cel mai bun film/ regizor/ montaj/ mixaj de sunet lui James Cameron, fostul ei soţ, cu The Hurt Locker.

Acum va tebui doar să aşteptăm până pe 24 februarie pentru a afla câştigătorii, timp în care putem să vizionăm principalele filme nominalizate şi să ne alegem favoriţii.

Vizionare plăcută!

Carmen Pălimariu

Este lăzăristă iubitoare de filme bune, muzică, literatură şi cel mai important, scris. Consideră că în orice scriem sau creăm lăsăm o parte din noi, fie că e vorba de un bileţel, o carte sau o pictură, fiecare poartă ceva din personalitatea noastră, aşa că ea îşi inserează personalitatea în LZR. Pentru detalii, nu ezitaţi să-i citiţi articolele.