Globurile de Aur 2013

Spre deosebire de Oscaruri, Globurile de Aur sunt ceva mai tinere ca vârstă, fiind acordate de-abia din 1944 de către Asociaţia de presă străină de la Hollywood, şi nu de către Academia Americană de Film. Se consideră că sunt cele mai vizionate premii, după Oscar şi Grammy. A 70-a ediţie a fost găzduită de actriţele de comedie Tina Fey şi Amy Poehler.

După ce i-au asigurat pe actori că vor fi mai blânde şi nu vor face „atac la persoană” precum fosta gazdă a Globurilor, actorul Ricky Gervais („Quentin Tarantino este prezent în această seară, este starul coşmarurilor mele sexuale.”;„Meryl Streep nu este în această seară prezentă. Este răcită şi joacă foarte bine acest rol.”), au enumerat rapid câţiva dintre nominalizaţi.

Printre personalităţile care au acordat premii se numără Salma Hayek, Robert Pattinson (care sincer joacă bine, şi nu mă refer aici la stupidul rol de vampir), cei 2 mari cu care nu ar fi bine să vă luaţi la harţă- Sylvester Stallone şi Arnold Schwarzenegger, focoasa J.Lo, Sacha Baron Cohen (adică Borat), Will Ferrell (care îşi aducea aminte fooooarte bine filmele nominalizate, ţinând cont că la el toate scenele tensionate se terminau prin „Tu! Ieşi afară!”) şi alţii. Surpriza serii a fost fostul preşedinte SUA (şi nu Lincoln reîncarnat în Daniel Day-Lewis), ci Bill Clinton care a prezentat filmul bunului său prieten- Steven Spielberg- şi anume Lincoln.

Ca să nu mai vorbesc despre chestii verzi şi uscate, voi enumera câştigătorii care şi-au început sau şi-au mărit colecţia de trofee.  Ben Affleck  a luat acasă statueta pentru Cel mai bun regizor, ca un premiu special, nu pentru că filmul său, Argo (care a câştigat premiul si pentru Cel mai bun film, Dramă) nu ar fi bun, ci pentru că Academia Americană de Film l-a exclus pe soţul lui Jennifer Garner de pe lista nominalizărilor la categoria The Best Director. Victor Hugo ar fi mândru să ştie că după romanul său s-a făcut muzicalul care a câştigat premiu pentru această categorie, cât şi datorită căruia Hugh Jackman a luat Globul pentru Cel mai bun actor, jucându-l pe Jean Valjean, iar Anne Hathaway pentru Cea mai bună actriţă secundară, pentru Fantine. Sper că v-aţi dat seama că am vorbit despre Les Misérables.

V-am dat înainte nişte indicii, iar în cazul în care nu v-aţi informat între timp, voi relua. Daniel Day-Lewis a câştigat şi el o micuţă statuetă pentru interpretarea celui de-al 16-lea preşedinte SUA, Abraham Lincoln. Premiul pentru Cel mai bun scenariu l-a luat omul din spatele prea cunoscutului Pulp Fiction, şi anume Quentin Tarantino, de data aceasta pentru Django Unchained. Filmul i-a adus şi lui Christoph Waltz un Glob pentru Cel mai bun actor secundar. Zero Dark Thirty, filmul lui Katherine Bigelow, fosta soţie a lui James Cameron (regizorul Titanicului, pentru cei deloc cunoscători), i-a asigurat lui Jessica Chastain premiul pentru Cea mai bună actriţă la categoria Dramă, pe când la categoria Comedie Globul a fost primit cu braţele deschise de către Jennifer Lawrence pentru Silver Linings Playbook.

Ilustraţie: Maria Bășea

Ne continuăm călătoria prin lume, şi aşa aflăm de Brave, care a fost Cel mai bun film de animaţie, Amour, Cel mai bun film străin (regizat de un austriac apropos), Life of Pi, pentru Cea mai bună coloană sonoră (film regizat de un asiatic, în care joacă actori indieni, americani şi francezi) şi desigur, o voi aminti pe Adele, apreciată de toată lumea, acum şi de Asociaţia de presă străină, care a câştigat Globul pentru Cel mai bun cântec original, Skyfall. Vorba lui Daniel Day- Lewis: „Sunteţi siguri că mai e loc pe scenă pentru încă un fost preşedinte? Dacă nu e de ajuns, Maiestatea Sa Regina e pe cale să se parajuteze în câteva minute pentru o ultimă săritură pentru Skyfall.”

Ceea ce au în plus Globurile de Aur faţă de Oscar e faptul că premiază şi serialele. Voi aminti doar 2 din ele, căci deja am scris iar un pomelnic. Kevin Costner a plecat şi el acasă cu un Glob pentru Cel mai bun rol principal masculin pentru serialul Hatfields& McCoys (filmat în România, motiv pentru care actorul ne-a mulţumit pentru găzduire şi ne-a lăudat puterea de muncă). Maggie Smith, sau cum e cunoscută din 2001, ca Professor Minerva McGonagall, a primit şi ea o statuetă pentru Cel mai bun rol secundar feminin, din Downton Abbey (dacă nu era o actriţă aşa bună, aş fi zis că a făcut nişte vrăji).

Era să uit de cel mai important premiu al serii. Robert Downey Jr. (sper că, fetelor, n-aţi salivat pe tastatură) i-a oferit lui Jodie Foster premiul Cecil B. DeMille, pentru întreaga sa carieră. Actriţa din The silence of the lambs a avut un discurs sincer, puternic, înduioşător, în care şi-a confirmat orientarea sexuală şi şi-a anunţat retragerea din lumea filmului. Sperăm evident că nu va fi aşa.

Până una alta, pregătiţi-vă pentru următoarea luptă acerbă: Oscarurile de pe 24 februarie. Lista nominalizaţilor şi multe altele le puteţi afla, mâine, de pe site-ul revistei.

Silvia Matilda Aștefanei

Este fostă lăzaristă și actualmente studentă la medicină. Deși 90% din prieteni au sfătuit-o să lase Medicina pentru Jurnalism, a decis să păstreze pasiunea pentru scris doar la stadiul de hobby. LZR a însemnat pentru ea „peșteră fără de sfârșit, lumina de la capătul tunelului și marea fără țărm.” Pentru ea LZR e ca pasărea phoenix, renaște pe zi ce trece.