Trupa AS prezintă „Never let me go”

În traducere liberă, „Să nu mă lași niciodată să plec.” Simplu și clar ca un pahar de cristal. Și la fel de delicat ca unul. În după-amiaza zilei de 10 decembrie, după ora 17, Trupa de Teatru AS vă invită la o premieră inedită, în regia lui Andrei Gheorghe, în incinta Sălii Mari a Teatrului de Comedie, în cadrul proiectului „5 licee – 5 teatre”. O premieră în care drama unor destine programate se va împleti cu dragostea efemeră și ininteligibilă din jurul unui triunghi amoros.

Dramatizare după romanul omonim al lui Kazuo Ishiguro, piesa „Never let me go”, în titlu original, este un amalgam de aspirații și de deșertăciuni adolescentine, pe fondul convențional al unei școli de arte plastice. O tânără de 26 de ani, Kathy, evocă amintirile unei adolescențe tipice dintr-un institut de învățământ tipic, lăsând poveștile de dragoste ordinare să curgă, dar în același timp aducând un element neobișnuit, de fapt chintesența întregii acțiuni: scopul pentru care Kathy, alături de alți copii, sunt educați și protejați până la paroxism de către cadrele didactice ale școlii este unul pur biologic, de tipul unui Holocaust vădit altruist, cu repercusiuni fatale pentru furnizori și vitale pentru profitori.

Protagonista se confruntă paralel cu o nuanță timidă de iubire din partea unui băiat marginalizat, Tommy, care se străduiește să se impună și să se strecoare în rândul celor populari (diminutivele numelor pe care autorul le utilizează cu o asemenea duioșie sunt o sporire pasională și dureroasă a agoniei vârstei). O a treia persoană, Ruth, intervine în relația în curs de formare, însă totul este numai de formă. Fragila legătură se rupe sub umbra unei tensiuni sexuale specific juvenile, în timp ce influența televizorului și a serialelor aferente acaparează comportamentele și generează o nouă tendință de a petrece viața. Prin urmare, Kathy se rupe treptat și irevocabil de această realitate în care doar o dragoste veritabilă poate prelungi supravieșuirea.

Din distribuție fac parte Ana Crețu, Andrei Poroșanu, Andreea Coff, Ioana Nedelcu, Teodora Anghel, Maria Ologeac, Maria Müller, Laurențiu Florean, Denisa Gavril, Cosmin Marin, Andrei Călinoiu, Gabriel Zaharia și Anca Pop, cea mai largă distribuție a Trupei AS din cadrul unei piese. Dar dincolo de caracterul adolescentin antitetic în raport cu maturizarea precoce la care sunt supuse personajele, de pictura ca refugiu și ca mijloc de exprimare a iubirii autentice, de fiorul morții premature ca și laitmotiv, de iluziile și sâcâielile infantile, piesa „Never let me go” oferă o perspectivă funebră a unei adolescențe perturbate de supremația celor puternici social și mai ales financiar.