Pe cine mai sperie Apocalipsa?

Zilele se scurg cu viteză ameţitoare către finalul de an. Lumea îşi face planuri pentru Crăciun și Revelion. Par să fi uitat, cu toţii, că mai e de trecut un hop. Până la sfârşitul anului, mai avem în agendă un sfârşit de lume. Pe 21.12. 2012 , data la care se crede că s-ar încheia faimosul calendar mayaş, ar urma să vină Apocalipsa. Încă una…

Pe bune, voi aţi numărat de câte ori aţi supravieţuit Apocalipsei? Să vedem de câte ori am scăpat teferi numai noi, cei din generaţia actuală de liceeni. In 1997 , de pildă, membrii cultului Heaven’s Gate au văzut în apariţia cometei Hale-Boop un semn că Terra va fi distrusă.  Pentru anul 1999, scrierile lui Nostradamus prevedeau că „din cer va coborî un mare rege al Terorii”.  Anul 2000 nu a reprezentat doar pragul dintre milenii, ci – aşa cum s-a întâmplat și în anul 1000 – mulţi au aşteptat un alt final pentru omenire: a doua venire a lui Hristos urma să aducă sfârşitul lumii. Mai aproape de noi, în 2009, s-a spus că Pămantul va fi înghiţit de o gaură neagră generată de acceleratorul de particule din Elveţia.

Sfârşitul lumii a fost un subiect mai mereu prezent şi controversat, fiind interpretat în fel și chip. Au fost adepţi ai teoriei potrivit căreia Apocalipsa va şterge rasa umană de pe suprafaţa Pământului în urma unei explozii de proporţii. Au fost credincioşi care au mizat pe schimbări spirituale majore, mergând până la începutul unei noi ere religioase. Să nu-i uităm nici pe acei savanţi care au prognozat schimbarea fizică sau ştiinţifică a Terrei, îngrijoraţi fiind de polii magnetici ai planetei care se deplasează rapid.

Nu e vorba însă doar de religie, doctrină sau știinţă. Apocalipsa i-a împărţit pe oameni şi după… sufletul fiecăruia. Mai exact, după tipul de personalitate. Optimistul, de exemplu, merge pe ideea că orice criză este şansa unui progres; pentru el, sfârşitul lumii e un nou început, benefic omenirii,  care se va maturiza spiritual. Oportunistul vede şi în asta o afacere: îi organizează pe naivi în aşa-zise „grupuri de supravieţuitori”, pentru a le vinde purificatoare de apă, măşti anti-praf sau diverse seminţe. Panicardul, client fidel al oportunistului, dă năvală în magazine şi-şi face provizii pentru zilele negre care vor veni. Pesimistul este cel mai imun la o asemenea veste: pentru el, sfârşitul lumii este de fiecare dată când deschide televizorul sau când trebuie să plătească factura de la întreţinere.

Cert este că după atâtea sosiri neconfirmate ale Armaghedonului, puţini mai iau în serios preziceri de genul acesta. Doar unul din şapte cetăţeni ai planetei mai cred acum în fatidicul 21.12.2012. O spune un studiu recent,  realizat în 21 de ţări, printre care și China, Rusia, SUA, Franţa, Spania, Marea Britanie și Germania.

În ceea ce mă priveşte, m-am uitat în calendar şi am vazut că Apocalipsa cade într-o zi de vineri. E chiar ultima zi de şcoală pe anul acesta, deci nu se anunţă probleme, nici ascultări, nici teste, doar voie bună și relaxare. Aşa… să tot vină sfârşitul lumii!

Anda Rădulescu

e lăzăristă. Se adaptează ușor într-un mediu nou. Este dinamică, sarcastică, independentă, sportivă, veselă și visătoare. Își exprimă părerea scurt și la obiect. Scrie ca să își depășească limitele imaginației.