Despre familiara librărie Humanitas de la Cișmigiu

Foto: Dragoș Neagu

Unde și de ce?

Undeva vizavi de McDonald’s-ul de la Cișmigiu, la parterul Hotelului Cișmigiu, s-a deschis o nouă librărie cochetă Humanitas, dar care dă, de asemenea, și a altceva. De ce? Pentru că nu are cum să nu te izbească un déjà-vu atunci când intri: ceva ți-e familiar. Abia atunci când vezi scaunele și măsuțele, modul de organizare a produselor și realizezi că ești auditorul unor melodii în surdină îți vine o idee: Cărturești.

Mult prea familiar

Sincer, nu ai cum să nu observi un trend ce se perpetuează în librării; acestea nu mai sunt simple librării: sunt cafenele, ceainării sau expoziții. Nu e nici de rău, nici de bine, nu mă înțelegeți greșit. Îmi place. Dar mă întreb, oare, când mă voi sătura de acestea?

Ce e frumos

Păi, e frumos modul în care cărțile sunt aranjate, unele pe rafturi foarte înalte, altele pe măsuțe ce ți le aduc la nivelul mâinilor, doar-doar să le atingi, să le răsfoiești. Spațiul e deschis, pereții din cărămidă, vopsiți cu alb și apoi „murdăriți” interesant cu un soi de graffiti simplist, dar abstract și mai greu sesizabil, conferă o atmosferă plăcută încăperii.

Mi-au plăcut pseudonorii care luminează librăria; constituiți din zeci de becuri ascunse de aceste corpuri învelite într-un material textil, ei ascund privirea către tavanul librăriei pe alocuri, conturând o imagine ambiguă, dar interesantă.

Și mi-au mai plăcut vitrinele mari. Poți vedea, de pe Regina Elisabeta, cam tot ce e înăuntru, și îmi place: ai un orizont de așteptare. Plus că librăria arată bine în interior. Este de asemenea de bine, pentru că nu creează un contrast cu clădirea în ansamblul ei, ci îi păstrează farmecul.

Mai trebuie menționat că aceasta este gazda a numeroase discuții cu autori de cărți, lecturi, lansări de carte și sesiuni de autografe. De altfel, deschiderea librăriei a fost corelată cu lansarea cărții lui Andrei Pleșu, Parabolele lui Iisus, bineînțeles, apărută la librăria Humanitas.

Ce nu îmi place

Sentimentul de déjà-vu pe care îl am. Sigur că e drăguță ideea servirii unei băuturi calde iarna, într-o atmosferă liniștită, cu muzică pe fundal și să vezi troienele negre, obosite de atâta deszăpezire, sau mașinile aflate la semafor pe Elisabeta, grație vitrinelor mari; și e la fel de drăguț să pot intra într-o librărie a cărei deviză este flagrant „Cărți. Cărți. Cărți. Nimic în plus. 17.531 de volume alese pentru dumneavoastră” și să pot să iau un cadou mult prea scump de Crăciun pentru cineva special. Dar poate sunt doar eu cel răutăcios. Sau sătul de acest val de copii (a se citi duplicate).

Câteva ultime chestii

Prețurile cărților sunt ca mai peste tot, nu discut acest aspect, doar vorbim de Humanitas. Prețul băuturilor: ca de centrul Bucureștiului. Prețul cadourilor: supraapreciate. Însă dacă mă întrebați pe mine, merită câteva vizite, căci e un loc frumos. Și au și cărți audio. Pentru mai mult detalii, programul evenimentelor și alte fotografii, puteți intra pe pagina lor de Facebook.

Dragoș-Robert Neagu

este editorul-șef adjunct al Revistei LZR și este pasionat de domeniul jurnalistic, de design grafic, de internet și social media. Scrie din când în când de plăcere; este o persoană mai dificilă când vine vorba să lucrezi cu el și stă foarte prost cu deadline-urile, dar e ambițios.