Târgul Gaudeamus – o misiune nobilă

„Carte frumoasă cinste cui te-a scris

Încet gandită, gingaş cumpănită

Eşti ca o floare, anume înflorită

Mâinilor mele, care te-au deschis.”

Prin poezia „Ex Libris ” îşi manifesta Tudor Arghezi dragostea faţă de cărţi şi concepţia despre lumea necondiţionată a cuvintelor şi a imaginaţiei. Recunosc, poate am o concepţie învechită, dar sunt de părere că tocmai prin cărţi trăim. Ele sunt singurele care ne răpesc  pentru câteva clipe din lumea agitată şi încărcată de rutină. Şi se pare că nu sunt singura ciudată de pe-aici căreia ii place să-şi ocupe timpul cu activitatea asta, tot mai „neobişnuită” în zilele de azi şi anume, cititul. Ei bine, şi anul acesta Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus i-a reunit în cea de XIX-a ediţie pe pasionaţii de literatură.

Se pare că în cele 5 zile de târg, peste 100.000 de vizitatori, (da, aţi auzit bine) au călcat pe un alt teritoriu al cunoaşterii şi al învăţăturii. Să fi fost pură curiozitate?

Conform datelor furnizate de organizatorii evenimentului, vânzarile au crescut cu peste 10% faţă de anii precedenţi, reducerile de până la 70% sau posibilitatea achitării în rate, atrăgand şi motivând totodată oamenii de toate varstele să investească în cărţi. La urma urmei, cum să nu-ţi placă nicunul din cele peste 650 de evenimente culturale propuse?

370 de participanţi români şi 15 agenţi literari străini din 7 ţări europene+ SUA au participat la această ediţie a târgului.

Pe culoarele aglomerate, prin multitudinea aceea de cărţi, m-am întâlnit şi cu dragii mei colegi de breaslă. Se pare că lăzăriştii nu au putut să stea departe de ofertele promoţionale ale târgului de anul acesta: i-am văzut cumpărând de toate, de la culegeri şi dicţionare până la cărţi de filosofie (chiar i-am văzut, să ştiţi!). Cei mai studioşi liceeni din acest oraş! Voi ce ziceţi?

Pană lămurim noi acest lucru, trebuie să vă spun şi cea de a XIX-a ediţie a Târgului Gaudeamus a fost un succes veritabil, ceea ce încurajează continuarea acestei misiuni nobile, de a pune lumea să citească. Pană la urmă, de aici începe totul… aşa se deschid noi uşi, noi lumi ce se lasă descoperite doar de voi, cititorii fideli… Nu-i aşa?

Teodora Agarici

Face parte din grupul lăzăriștilor plini de ambiție și optimism, fiind o elevă pasionată de scris, literatură și de ideea de a se autodepăți în tot ceea ce face. Găsește întotdeauna în ea voința de a trece peste orice obstacole care o împiedică în a-și atinge obiectivele, promovează creația și imaginația. Se definește ca fiind o sursă infinită de originalitate, spontaneitate și creativitate. Scrie pentru că îi place. Pentru că asta simte. Este mereu acolo pentru voi, oricare v-ar fi problemele.