Après vingt ans și „Unitate în diversitate”

Pe 31 octombrie Lazărul a primit vizita unei foste eleve, care după douăzeci de ani s-a întors pentru a vorbi despre Uniunea Europeană, avantajele pe care noi, ca români, le avem de la aderare, dar și despre cum este văzută țara noastră în ochii europenilor.

Magdalena Roșianu-Ilie, devenită în 2005 funcționar al Parlamentului European, cu sediul la Bruxelles, vine cu o viziune nouă asupra a ce se întâmplă în afara granițelor. După ce a făcut o parte din studii în Franța, după ce a muncit în Belgia, după ce, așa cum povestește, a acceptat că există prejudecăți, a continuat să reprezinte România, încercând să scoată la suprafață părțile bune.

„Cineva mi-a zis: «Ce fac românii în Canada? Cerșesc?», asta având în vedere că majoritatea românilor din Canada sunt ori medici, ori ingineri și cei mai mulți au doctorat. Nu am vorbit tot weekendul cu el!”

Printre avantajele pe care le enumeră pentru România ca țară membră UE întâlnim programele: Comenius (care se desfășoară și la noi în liceu), Erasmus, Socrates, Leonardo și Euroscola. Acesta din urmă este un concurs pentru licee, în cadrul căruia elevii au ocazia să se pună în pielea deputaților europeni pentru o zi. Mai multe detalii și pentru înscrieri aici, iar prezentarea în imagini o puteți găsi aici.

Se pare că și cultura noastră este apreciată în străinătate, filmul și teatrul fiind căutate. Astfel, în cinematecile din Bruxelles sunt rulate filme ale regizorilor români, iar președintele juriului premiilor Lux este, așa cum ați ghicit, tot un român: Radu Mihăileanu.

Viziunea asupra viitorului este una optimistă; vorbind despre Irlanda, Magdalena Roșianu-Ilie afirmă: „Au primit mult ajutor de la Uniunea Europeană și s-au ridicat enorm, așa cum ne vom ridica și noi, de fapt mai mult voi decât…”.

În afară de întrebările de cultură generală la care lăzăriștii au demonstrat cât sunt de bine informați și diferite aspecte văzute din afară, au fost prezentate și câteva filmulețe care susțin ideea de unitate în diversitate a Uniunii Europene. Ele încurajează integrarea fiecăruia dintre noi într-un spațiu în care putem trăi, munci și chiar dovedi că prejudecățile care s-au format până acum sunt false. România are și părțile ei bune, chiar dacă popularizate sunt aproape numai diversitatea și frumusețea reliefului prin broșuri și cultura populară, prin afișarea portului și a mâncărurilor tradiționale (mămăliguță, sarmale, zacuscă).

http://www.youtube.com/watch?v=MeDICHsSbsA

http://www.youtube.com/watch?v=BXTtBCrWOAg