Vara schimbărilor

Din perspectiva elevului absolvent de liceu care se îndreaptă cu paşi repezi şi destul de nesiguri către bac şi admitere, vara aceasta e mai mult decât o schimbare. Pentru mulţi dintre noi, cei care ne-am despărţit cu greu de cei mai frumoşi ani din viaţă, ea este o lecţie de maturitate, pentru că pentru prima data de când suntem conştienţi de existenta noastră, suntem puşi în situaţia de a ne lua destinul în propriile mâini şi să ne hotarâm ce vom face cu el, o decizie pe care trebuie să o facem singuri şi cu muuult discernământ . Însă nu despre asta vreau să vorbesc, ci despre anumite lucruri care s-au întâmplat, se întamplă şi se vor întâmpla, care influenţează cursul societăţii într-un mod fără precedent începând de anul trecut dar care se pare că în acest an au atins apogeul în ceea ce priveşte impactul asupra noastră. Este cazul economiei, învăţământului, comunicaţiei, a ştiinţei şi a scenei politice. Multe dintre aceste schimbări nu te vor afecta pe tine niciodată în mod direct, dar unele ar fi putut s-o facă, cum a fost cazul ACTA, însă, din fericire, jocurile la nivel înalt nu sunt chiar atât de corupte precum unii şi-ar putea imagina.

Facebook-ul a devenit o putere globală.

Da, e deja evident că o reţea cu peste 800 de milioane de utilizatori are ceva de spus atunci când e vorba de schimbare. Puţini ştiu însă că, alături de Twitter, populara platformă de socializere a accelerat evoluţia unor evenimente precum cele cunoscute ca ,,Primăvara Arabă”, revoltele din Egipt , protestele tot mai dese împotriva guvernelor. Facebook a permis lumii întregi să afle despre ACTA în timp util. A răsturnat dictaturi şi a schimbat felul în care percepem comunicarea atât de mult, încat asociem fiecărui individ un profil pe site-ul consacrat mai degrabă decât un număr de telefon. Fiecare clasă dintr-un liceu are un grup pe Facebook, chiar şi liceul însuşi. Facultăţile, de asemenea. Practic, poţi să închegi o relaţie cu aproape oricine daca esti ‘’mutual friend’’ şi poţi să faci schimb de informaţii pe toate planurile. Cu ce te afectează pe tine? Păi tocmai am spus-o. Dar poţi face mult mai mult de atât. Poţi spune o poveste despre tine, care nu trebuie neapărat să reflecte adevărul, cu alte cuvinte, poţi alege ce elemente să te reprezinte. Poţi fi propriul tău brand şi poţi face ca vocea ta să conteze în cea mai mare entitate socială globală din istorie. Imaginea contează acum mai mult ca oricând. Profită de asta.

Smartphone-uri pentru toţi.

Oricine îşi poate permite un telefon cu acces la internet, nu e un lucru nou. Însă lucrurile au început să fiarbă de când Samsung a preluat detaşat conducerea la producţia de telefoane mobile la nivel mondial. Au început să apară, rapid, ceea ce unii au denumit superphone-uri, adică gadget-uri capabile de performanţe poate de 10 ori mai bune faţă de cele de anul trecut, iar acum, fiecare producator a lansat un model quad-core, în încercarea de a caştiga supremaţia la nivelul inovaţiei tehnologice. Toţi, mai puţin Apple, care va da replica cel mai probabil în această vară, când iPhone implineşte 5 ani. Coincidenţă de nume sau nu, e de aşteptat ca cea mai valoroasă firmă din lume să împingă competiţia la un nivel şi mai acerb, deci vom avea telefoane performante la preţuri mult mai mici. În concluzie, cam într-un an oricine va dispune de puterea unui minicalculator la vârfurile degetelor. Reţelele wi-fi se vor extinde şi ele foarte mult, deci internet oriunde, ştiri gratuite, comunicare constantă şi instantă oriunde şi oricând cu oricine.  Jumătate dintre oamenii care merg cu metroul au în mână, chiar în acest moment, un smartphone.  Cu ce te afectează pe tine? Vei deveni tot mai tentat să crezi că ai nevoie de un astfel de gadget, pe când, în realitate, nu ai. E foarte util să il ai cu tine peste tot pe unde te duci, dar îţi foloseşte cu nimic să ai o cameră foto cu mai mult de 8MP, spaţiu de stocare infinit, sau mai mult de zece aplicaţii.  Desigur, dacă vorbim de tablete, lucrurile se schimbă, pentru că un ecran mai mare are şi mai multe utilităţi. În acelaşi timp însă, vei putea să transmiţi live din mişcare şi vei fi sigur că toată lumea îţi recepţionează mesajul, iar ăsta e un lucru bun, foarte bun. Oricum, telefoanele nu mai sunt de mult o fiţă cu care să-ţi impresionezi prietenii. Sunt un stil de viaţă, un update.

Politicăă?? Economie??

Pe tine nu o să te afecteze în mod direct acum, dar când vei fi stundent o să îţi dai seama că ai nişte drepturi care sunt destul de des încălcate.  La nivel european poate apărea oricând o nouă criză, lucru pe care sunt sigur că îl ştiai deja sau măcar îl intuiai. Fii intelligent şi incepi să înveţi despre economie şi despre jocurile politice de pe acum. E un moment ideal să-ţi faci o idee despre ,,aşa DA” şi ,,aşa NU”. Oricine visează să aibă o afacere şi să fie independent financiar, iar aceste lucruri te vor viza şi pe tine într-un viitor mai mult sau mai puţin apropiat.  Informează-te. Vei înţelege de ce vara aceasta produce o schimbare. A, şi nu uita că important nu e numai pe cine votezi, ci şi CINE votează.

Introducerea BAC-ului diferenţiat va schimba atitudinea faţă de sistemul de învăţământ.

IAAARRR SE SCHIMBĂ SISTEMUL ???!!? Era o paranteză.

Motivul pe care îl invocă ministerul este că se vrea evitarea rezultatelor dezastruoase ca cele de anul trecut. Ministrul interimar al educaţiei, Liviu Pop, a declarat ca nu se aşteaptă ca anul acesta sa fie rezultate mai bune la BAC ca anul trecut, ceea ce s-ar putea traduce ca el nu crede ca notele mici i-au motivat pe elevi să înveţe. Nu-i nimic, acum există bac diferenţiat. Că va fi pus în aplicare în 2016, că va fi în 2013, să fim serioşi, care e baiul ? Examenul nu va fi nicidecum mai greu, ba chiar sensibil mai accesibil pentru cei care nu au absolvit un liceu teoretic. Cu ce te afectează pe tine ? Faci parte dintr-o generaţie experiment, în care toată lumea a fost obligată sa dea piept cu greul. Simplificarea examenului nu va aduce beneficii nimănui dacă nu va fi însoţită de tratarea unor probleme precum lipsa de interes a multor profesori, ca să nu mai vorbim de elevi. Aş vrea însă să-mi explice cineva de ce s-a scos informatica de la bac, în condiţiile în care România produce informaticieni de primă clasă. Aş vrea să ştiu, de asemenea, ce răpuns vor avea facultăţile la aceste schimbări care, din păcate, sunt de suprafaţă.

Să nu uităm că jumătate dintre români trăiesc la sate, unde educaţia progresează ceva mai greu.  Să nu uităm că pentru noi, cei de a XII-a, procesul de admitere la facultate s-a schimbat pe ultima sută de metri. Cu alte cuvinte, suntem generaţia de sacrificiu a noului sistem. Din fericire, pentru cei care s-au deşteptat la timp, ăsta e un lucru bun. De ce? Pentru că pot arăta mai uşor de ce sunt cei mai buni.

Concluzie

O voi cita pe doamna directoare a Colegiului Naţional ,,Gh. Lazăr” : ,,Voi sunteţi generaţia care a iniţiat cele mai multe proiecte, voi sunteţi generaţia care a avut o atitudine”.  Cu alte cuvinte, ADEVĂRATA SCHIMBARE EŞTI TU. Important e să trăiesti ca şi când fiecare zi ar fi ultima şi scopul tău principal să fie să fii productiv. Ori acum, când ai şansa să exploatezi sistemul de învăţământ (din păcate nu şi pe cel politic, încă) din România şi ai o putere globală la vârful degetelor sau în buzunar, oriunde te duci, în teorie lucrurile stau destul de simplu. În teorie. Profită de schimbare. Fii un om informat. Fii un om liber.

A, şi keep calm and: