Schimb unic de elevi: cum a fost la Change your H!ghschool

Pe 28 martie 2012 a avut loc prima etapă a proiectului „Change your h!ghschool”, proiect iniţiat de Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr, având ca partener Colegiul Natţional Sfântul Sava.

Veşnica rivalitate dintre Sava şi Lazăr este un clişeu de mulţi ani. Ne-am gandit cam cum ar fi să încercăm măcar să spulberăm nişte impresii greşite cel puţin în rândul a cincizeci de elevi? Aşa că pentru o zi, ne-am trimis colegii în Sava şi i-am primit cu braţele deschise pe cei de acolo.

Încă de când am început cu promovarea proiectului, mulţi au fost încântaţi şi au considerat că este o oportunitate nemaipomenită să încerce lucruri noi, să îşi schimbe liceul chiar şi pentru o zi, să vadă cum sunt profesorii din celălalt liceu, cum e atmosfera, să găsescă asemănări şi diferenţe.

În Lazăr: am întâmpinat bucuroşi elevii din Sava. Atât colectivul cât şi cadrele didactice i-au primit cu multă căldură, i-au făcut să se simtă de parcă ar fi trăit o viaţă aici. S-au distrat în pauze, le-a plăcut la ore. Au spus că avem un liceu foarte întortocheat şi că există riscul să te pierzi prin el. Că avem unele clase foarte mici şi holurile prea strâmte, iar pauzele prea scurte (asta pentru că au apucat programul de iarnă). Au fost încântaţi de bufetul nostru, de faptul că are mese şi poţi mânca acolo. Le-a plăcut atmosfera mai relaxată, profesorii mai îngăduitori şi mai deschişi, cât şi copiii mai sociabili decât la ei. A fost o fată care a scris în jurnalul de impresii că la ore „a fost ca o pauză de la focul continuu din Sava.” Unii au fost de părere că la ei e la fel ca la noi. Au mai fost elevi care au zis că la ei e mult mai bine, deoarece aici au avut colegi nesociabili. Părerile sunt împărţite.

În Sava: ne-a speriat de la bun început Cornel, un fel de Săndel al lor, doar că nu prea. Ne tot gonea pe motiv că el nu suportă Lazărul şi nici elevii de acolo. Am spus: ok, dar noi cu ce v-am greşit? Are el o boală pe Lazăr. Lăzăriştii care au participat la schimb au spus că e frumos şi la ei, că au profi de treabă, chit că majoritatea sunt mai exigenţi. Le-a plăcut cum se predă acolo, le-a plăcut şi lor colectivul, au zis că s-au simţit bine. În comparaţie cu noi, ei „au bufetul improvizat”, au fost cuvintele unui elev din Lazăr sau că „au sălile de clasă mai puţin dotate”. Au fost încântaţi de arhitectura liceului, de holurile largi, de scările mari, de oglinzile imense din holul central, li s-au părut detalii impresionante. Cu toate astea, 80% din cei care au participat au afirmat că „Este frumos în Sava, mi-a plăcut şi aş repeta experienţa, dar am învăţat să-mi apreciez mai mult colegii şi profesorii, liceul în general. N-aş schimba Lazărul niciodată”. Uitaţi spirit lăzărist, cât de mândri suntem.

Impresii ale participanţilor:

[one_half][testimonial company=”Colegiul Național Sfântul Sava” author=”Clasa a XI-a”]

Aş descrie această experienţă ca fiind foarte interesantă, deoarece am avut ocazia să întâlnesc persoane noi şi să trăiesc o zi ca elev al altui liceu. De asemenea, mi-am format o părere despre oamenii din Lazăr şi despre cum se învaţă aici, bazată pe propria experienţă, nu pe zvonuri. Ceea ce mi-a plăcut este faptul că elevii lăzărişti sunt mult mai destinşi, atât în timpul pauzelor, cât şi în timpul orelor şi mult mai sociabili. În plus, mi se pare că li se oferă ocazia să înveţe ceea ce vor în funcţie de facultatea pe care vor să o urmeze, deci că au mai mult timp liber. De asemenea sunt mai interesaţi şi mai implicaţi în desfăşurarea orelor, ceea ce nu se întâmplă mereu în liceul meu.

[/testimonial][/one_half]

[one_half_last][testimonial company=”Clasa a X-a, CNGL” author=”Simion Irina Andreea”]

CNSS este destul de primitor (profesori zâmbitori, elevi dornici să ne cunoască, o atmosferă plăcută), cu excepţia domnului paznic care are mari probleme cu lăzăriştii şi nu spune cuvinte tocmai plăcute despre noi, în general. Clădirea este foarte frumoasă, mare, la fel şi curtea şcolii. Clasele sunt mici, în comparaţie cu ale noastre, iar băile lasă de dorit. Singurul lucru care m-a surprins într-un mod foarte plăcut aici este sala de festivităţi. Am asistat la o repetiţie pentru un spectacol şi a fost foarte draguţ să vedem şi elevi talentaţi, într-o încăpere frumoasă. Acum totuşi m-am convins pentru încă o dată că alegerea făcută în clasa a VIII-a a fost cea mai bună. Nimeni, niciodată, nu mă va convinge că Lazărul  nu este cel mai bun liceu. În Lazăr sunt cei mai buni profesori şi avem cel mai frumos colectiv, iar viaţa ne-a fost transformată în cel mai frumos mod. La noi orele nu sunt plictisitoare, iar relaţia profesor-elev este bazată pe respect.

[/testimonial][/one_half_last]

Vezi toate fotografiile pe facebook >>

Vor mai urma ediţii ale proiectului, la anul, cu alte licee şi sperăm să fie elevi dornici de participare, interesaţi şi curioşi.