Cum e să fii prof și Săndel pentru o zi: Ziua Elevului

În Lazăr s-au schimbat toate regulile marți, 3 aprilie 2012. Elevii au invadat cancelaria, au avut cataloage şi „fiţe” de prof. Glumesc, toţi înlocuitorii profesorilor au fost foarte bine instruiţi de cadrele didactice pe care le-au înlocuit, au avut lecţiile pregătite frumos, nişte ore „ca la inspecţie” aş putea spune. Fişe de lucru, prezentări în Power Point, diverse activităţi în grup. Elevilor le-a fost relativ uşor să predea celor de o vârstă cu ei sau mai mici (au fost curajoşi care au predat şi la clase mai mari), cu toţii au interacţionat foarte bine, au reuşit să treacă peste emoţii şi şi-au jucat excelent rolul de profesori. Cei din bănci au avut o atitudine de lăudat la adresa colegului de la catedră, au fost atenţi şi au colaborat, au răspuns la oră, au ieşit la tablă. A fost frumos că şi-au respectat noii profesori, i-au ascultat şi i-au încurajat, făcându-i pe aceştia să se simtă mai în largul lor şi să scape de tremurul din voce.

Am avut o doamnă director nouă, Claudia Eşanu, care a fost foarte activă: a făcut vizite, a supravegheat desfăşurarea unor ore, însoţită şi îndrumată de domnul director. După mine, s-a descurcat foarte bine, fiind o persoană energică şi hotărâtă, perfectă în funcţia aleasă. Şi doamna director adjunct a avut înlocuitor, pe Diana Custură. Ea a avut grijă ca toţi profesorii să semneze condica, să le reamintească ce oră au sau să mai stea de vorbă cu elevii, să-i ajute cu eventualele neclarităţi. Din personal a mai fost înlocuit şi domnul Săndel, de Ionuţ Cristea, pe care chiar puteai să-l confunzi din cauza uniformei şi a agendei, bineînţeles. Şi el a avut grijă ca elevii să intre la clase după ce s-a sunat, a păstrat liniştea pe parcursul orelor şi s-a descurcat foarte bine la capitolul securitate.

Lucrurile au mers firesc, fiecare ştia ce avea de făcut, la terminarea pauzei ficare profesor pleca împreună cu elevul-profesor la clasă de parcă asta ar fi făcut dintotdeauna. Era o imagine drăguţă, profesor-elev, profesor-elev, mergând împreună pe holurile liceului de parcă erau colegi de ceva timp. Avem noroc de cadre didactice cărora să le pese, să se implice şi să le facă plăcere participarea la asemenea proiecte, să-şi dea interesul să iasă cât mai bine şi să susţină tinerii care vor să trăiască tot mai multe experienţe noi.

Ce-au zis elevii-profesori după ore?

[testimonial author=”Alina Păun” company=”Clasa a X-a”]

„Mie mi-a plăcut, a fost ok, colegii au fost ok, a mers ora foarte bine. În plus, fac ce-mi place, e muzică, e uşor. Le-am pus melodii, le-am mai vorbit puţin, a fost super.”

[/testimonial]
[testimonial author=”Maria Vizitiu” company=”Clasa a X-a”]

„E foarte greu să fii profesor pentru că trebuie să stai să explici, să faci faţă tuturor, să-i ţii în frâu, să stai în picioare toată ora şi să le menţii atenţia elevilor, dar, cu toate astea, e plăcut.”

[/testimonial]
[testimonial author=”Isabella Moise” company=”Clasa a X-a”]

„A fost un sentiment nou. M-a ajutat să înţeleg toate aspectele care mă deranjau la domnii profesori. Cu ocazia schimbului, am realizat că mai întâi trebuie să mă pun în pielea lor. M-a bucurat faptul că elevii au fost activi şi ascultători. Ţinând cont că nu era o zi obişnuită de curs şi nu erau toţi pregătiţi pentru materia predată au dat dovadă de respect şi asta demonstrează iar calitatea oamenilor din Lazăr. Îi apreciez pe organizatori pentru iniţiativă şi este de departe unul dintre cele mai utile proiecte la care am participat.”

[/testimonial]

Și impresii ale celor din bancă:

[testimonial author=”Baciu Cristian” company=”Clasa a IX-a”]

„A fost o experiență foarte plăcută: să comparăm stiulul de a „preda” al unui coleg de-al nostru cu cel al unui profesor. Profesorul pentru o zi s-a descurcat, însă cu mici intervenţii ale profului de zi cu zi. Una peste alta, orele au fost destul de captivante şi interactive, întrucât colegii noştri au reuşit sa ne capteze atenţia, iar noi am fost la fel de activi ca la o oră obişnuită.”

[/testimonial]

[button link=”http://www.facebook.com/media/set/?set=a.377812668926020.92697.173620529345236&type=1″]Vezi restul fotografiilor pe Facebook[/button]