Despre „Spiru” la modul general

Liceul poartă numele personalității celei mai reformatoare de la începutul secolului XX în învățământul românesc. Constantin Brâncuși, care l-a cunoscut personal pe Spiru Haret, fiind solicitat să facă o macheta pentru statuia acestuia, a prezentat o simplă fântâna. Pentru el, Spiru Haret fusese un izvor de apă vie, așa cum a fost pentru întregul popor. La Colegiul Național „Spiru Haret” au învățat și s-au dezvoltat nenumărate nume importante ale culturii românești (Mircea Eliade, Constantin Noica, Gheorghe Moisil etc.)

Sursa foto: http://www.cnshb.ro/

Viața în Spiru? Ca în orice liceu, există și lucruri bune, dar și mai puțin bune. Unul dintre cele bune este că profesorii sunt ok, cel puțin o mare parte dintre ei, dar presupun că așa e cam în orice liceu. Cu absențele este puțin mai greu, acum că avem și catalog virtual… „coșmarul elevilor”. Anul acesta catalogul virtual se foloseste în paralel cu cel clasic.  Cataloagele sunt în fiecare clasă și  fiecare profesor are o „cheie” sub forma de stick și o parola, care îi permit să acceseze materia respectivă și clasele la care predă pentru a pune note și absențe. Profesorii pot trimite mesaje prin telefon sau e-mail atât parinților, cât și elevilor. Fiecare părinte și elev are un username și o parolă ce îi permit să acceseze catalogul putând vedea note, absențe și mesaje. Există și o secțiune care îți arată probabilitatea de a fi ascultat în funcție de câte note și absențe ai la materia respectivă.

Directorul general, Alexandru Constantinescu, este un profesor de matematică foarte bun. Relația lui cu elevii este foarte bună, orele lui desfășurându-se relaxat, fără stres. Directorul adjunct, Florin Vlăsceanu, a ales „Spiru” pentru că aici și-a susținut examenul de titularizare și a fost plăcut impresionat de atitudinea colegială a profesorilor.

Liceul este format din două corpuri, proaspăt renovate și cuprinde opt laboratoare (chimie, biologie, fizică, informatică – 4 laboratoare cu conexiune la internet, și discipline de specialitate), o bibliotecă cu cincizeci de mii de volume înregistrate (care pe parcursul renovărilor au fost cu atenție mutate și catalogate de elevi dotați cu „echipament” format din măști și mănuși), sală de sport, sală de spectacol și muzeu. „Spiru Haret” are, de asemenea, și activitati extrașcolare: revista școlii, o trupă muzicală pe nume Black Hats care susține deschiderea și sfârșitul fiecărui an școlar, spectacolele de ziua liceului și nu numai.

Și acum să vă amuz puțin. De 1 Aprilie,  unii elevi s-au gândit să facă o mica farsă dirigintei lor, așa că i-au „decorat” mașina cu hartie igienică! Ce s-a întâmplat după, nu mai știu, dar nu cred că profesoarei i-a plăcut gluma.

În ciuda catalogului virtual, unii elevi nu îl consideră o mare amenințare. Atunci când sunt  extenuați de prea mult învățat sau pur și simplu  din motive  „întemeiate “ nu mai ajung la ore, decid să își petreaca timpul în cafelene  „învățând”  sau în mașină (cei care au) ascultând  muzică …clasică, pentru a-i ajuta să se destindă pentru a merge la urmatoarele ore, dar de obicei rămân la… muzica clasică.

Cam atât despre despre Colegiul Național „Spiru Haret” și despre cum stau lucrurile pe aici. Nu îmi pare rău că am ales „Spiru”!