Și totuși… trebuie să aleg

Clasa a 8-a… Toţi elevii  se gândesc la ce liceu vor merge şi la ce profil să aleagă. Luăm în considerare un liceu aproape de casă sau un liceu cu renume (dacă ne permite media…), ba chiar liceul la care au învăţat părinţii sau fraţii ori surorile. Ori liceul la care se duce cel mai bun prieten. În ceea ce mă priveşte, una dintre alegeri ar fi Moisil,  pentru că e mai aproape de casă. Și totuşi mama vrea un liceu de top, cum ar fi Sava… Iar eu mi-aş dori  Lazăr,  pentru că îmbină învăţatul cu distracţia şi pune accent pe proiectele extracurriculare. O problemă şi mai mare o constituie alegerea profilului. „Oare mate-info sau filologie? Poate ar fi mai bine știinţele naturii  sau știinţe sociale? Sau un liceu cu profil sportiv? Poate mă va pasiona economia sau turismul…”. Şi eu mă gândesc de ceva timp la ce aş putea alege şi totuşi  nu găsesc un raspuns…

Sursa foto: http://condeetinere.blogspot.com

Peste tot  în şcoala mea răsună discuţii despre liceu.Toţi ne gândim la Moisil, Lazăr, Kiriţescu, Tudor Vianu. De asemenea , diriginţii ne ajută să ne hotărâm  prin diverse  materiale legate de licee sau  sfătuindu-ne ce profil am putea  alege. Pe coridor, în curtea şcolii, în clasă se aud voci ce spun: „Mi-aş dori să fiu din nou în clasa I”,  pentru că tuturor ne pare rău că peste puţin timp viitorul ne va despărţi . Acum  toţi ne dăm seama cât de repede a trecut timpul  şi ne dorim să fim din nou copii, să ne putem juca mai tot  timpul,  să lasăm imaginaţia să zburde, să credem ca totul e posibil, să fim toţi prieteni, să nu luăm decizii grele. Dar acum începem  să ne maturizăm, iar o mare parte din aceste lucruri nu mai sunt posibile, ci din contră, începem să ne dăm seama cine ne este şi cine nu prieten adevărat, relaţiile cu ceilalţi oameni din jurul nostru  devin mai complexe,  privim aproape totul din alt punct de vedere, ne ocupăm mai  mult de şcoală, iar joaca… Joaca  se transformă într-o ieşire la film, în parc sau în mall cu prietenii. În această perioadă, suntem  în mare parte derutaţi,  nu știm ce şi cum să alegem şi ne dorim în secret să vină mami şi tati şi să spună: ,,La liceul acela vei merge!”, iar noi să nu mai avem ce comenta… Probabil aşa ar fi mult mai simplu.

Dar nu!  Acest lucru nu se mai întâmplă, trebuie, poate, pentru prima dată în viaţă să hotărâm ceva ce ne va influenţa viitorul. Sper însă, că atunci când va veni vremea să mă hotărăsc, voi lua cea mai bună decizie.