Roboți & RObotzi

Sursa foto: http://www.peteava.ro/

Ca să încep cu tipica definiție de pe draga noastră Wikipedia, un robot este un operator mecanic sau virtual, artificial. Ca să nu continuăm cu definiții de pe același site, așa cum se întâmplă mereu când ne „facem” referatul la chimie sau la bio, voi scrie ce știu eu despre acest subiect…

Roboții sunt folosiți de mai bine de 70 de ani și fără ei, în zilele noastre… ei bine, nu cred că ați putea să mai vedeți acest articol, nici măcar nu aș fi avut cum să-l scriu. Dacă mă gândesc mai bine, nici măcar nu aș fi avut cum să scriu despre aceștia (în afara cazului în care mă chema Jules Verne).Dar hai să revenim la viețile noastre de zi cu zi. Ne trezim (de obicei cu ajutorul ceasului/ telefonului mobil). Deschidem frigiderul, încălzim laptele la cuptorul cu microunde. Coborâm cu liftul. Folosim telefonul mobil de sute de ori pe zi.

V-am enumerat doar câteva acțiuni pe care le facem zi de zi, și fără să ne dăm seama folosim un „robot” (sau un obiect construit de un robot).

În acești 70 de ani, roboții au evoluat foarte mult și au ajutat la evoluția umanității. Putem găsi roboți în mai toate domeniile: de la roboții industriali care ajută la construirea obiectelor pe bandă sau la asamblarea unor obiecte foarte mici, la roboții casnici (aspirator, mașină de tuns gazonul, robot de spălat ferestrele), la cei de explorare (roboți marini, astromobil – roboțelul de pe Marte –, roboți destinați dezamorsării bombelor etc.) până la roboții de jucărie, roboți care imită comportamentul oamenilor șiiiiiiii….. Renumitul serial ,,RObotzi” (despre care o să vă povestesc puțin mai jos).

Roboții sunt realizați mai ales prin combinația disciplinelor: mecanică, electrotehnică și informatică. Cele mai importante componente ale roboților sunt senzorii, care permit mobilitatea acestora în mediu și o dirijare cât mai precisă. Un robot nu trebuie neapărat să poată să acționeze autonom, fapt pentru care se distinge între roboții autonomi și cei teleghidați.

RObotzi este serialul care (după părerea mea) a doborât orice record; într-un timp foarte scurt a devenit foarte vizionat și foarte popular. Da, este adevărat, are multe cuvinte vulgare (dar în ultimele episoade se poate observa o diminuare drastică a acestora), dar e foarte funny! Ca să vă descrețesc nițel frunțile, RObotzi este un serial românesc creat de CreativeMonkeyz și are ca personaje principale 2 roboți: MO și F.O.C.A, primii roboți de talie mică produși în România, a căror perioadă de glorie s-a încheiat odată cu apariția primilor roboți de talie mare. Aceștia au rămas într-un depozit al Institutului Național de Robotică, de a cărui bună funcționare trebuie să se asigure.

Prima apariție a acestor doi roboți a fost la data de 20 ianuarie 2011. Codin Sebastian Pop, Cezar Enache, Banea Mihai și Ramona Cordoș sunt cei patru prieteni care au creat CreativeMonkeyz  precum și RObotzi și alte videoclipuri (tutoriale pentru Photoshop, Miez, 3lar etc.). MO este unul dintre protagoniștii RObotzi, iar numele lui vine de la o formulă de adresare specifică ardelenilor: „ce faci, mo”? F.O.C.A (abrevierea „Fabricat Original Cu Aluminiu”) este celălalt protagonist, mai evoluat decât MO din punct de vedere intelectual și tehnologic. Dar… decât să vă povestesc atâtea chestii plictisitoare (pe care mulți dintre voi mai mult ca sigur le cunoașteți), vă las să vedeți cu ochii voștri.