Real vs Uman

Toţi elevii s-au confruntat cu alegerea profilului atunci când a venit vremea să intre la liceu. Aparent, lucrurile erau simple: tot ce aveam de făcut era să alegem între două mari opţiuni, real sau uman. A da teză la latină… sau a toci formule de fizică şi informatică. A citi sau a calcula.

Dar apoi lucrurile au început să se complice. Nesigur pe tine, ai încercat să ceri sfatul celor din jur, dar acest lucru te-a bulversat şi mai tare, în loc să te scoată din impasul unei decizii greu de luat.  „Ce vei face la uman? Realul te ajută să-ţi dezvolţi o gândire logică şi bine organizată, să fii mai ancorat în realitate şi să înţelegi mai bine lucrurile”. Alte voci spuneau că ,,umanul te ajută să priveşti lucrurile în perspectivă, să argumentezi mai bine un punct de vedere şi să ai o cultură generală vastă”. Şi după conversaţii interminabile, argumente pro şi contra de la toţi cunoscuţii tăi, iată-te ajuns din nou, în acelaşi punct mort: ce să aleg? Vorba lui Caragiale: „eu cu cine votez?”

Sursa foto: http://www.datonul.ro/

Sunt prejudecăţi de care mai toată lumea s-a lovit. „Dacă termini un profil de real, ai cu siguranţă mai multe posibilităţi de viitor. Cu umanul ce faci?” (Nimic, doar… Litere, Istorie, Geografie, Drept, Psihologie, Sociologie, Filosofie, SNSPA). Sunt mituri, în opinia mea. Am văzut filologi care i-au depăşit pe realişti la admiterea la Medicină sau ASE. Dar am văzut şi realişti care au devenit olimpici la română sau filosofie, care scriu poezii sau au înclinaţii artistice. Aşadar contează prea puţin profilul, important este să te cunoşti suficient de bine pentru a-ţi alege drumul de viitor. Real sau uman, contează să îţi valorifici calităţile şi să iei deciziile potrivite. Alegerea unui anumit profil nu-ţi asigură succesul de mai târziu, pentru asta ai nevoie de multă ambiţie şi muncă (de cele mai multe ori în particular, când te pregăteşti singur pentru bac sau admiterea la facultatea aleasă). Am întâlnit realişti visători şi dezorientaţi în ceea ce priveşte cariera, dar am cunoscut umanişti cu o logică impecabilă.

Depinde de voi ce veţi face în viitor, dar nu mizaţi doar pe profilul ales, căci performanţa nu a venit niciodată doar cu cele învăţate la liceu. Dar cel mai important lucru este să vă placă şi să munciţi cu drag în domeniul ales de voi. Căci dacă într-adevăr vă place, nimic nu poate să fie prea greu de realizat.