Oare pot să îți citesc gândurile dacă am absolvit Facultatea de Psihologie?

Facultatea de Psihologie

Oare pot să îți citesc gândurile dacă am absolvit Facultatea de Psihologie?

De fiecare dată când spun cuiva că am absolvit Facultatea de Psihologie, în secunda următoare, persoana din fața mea, cu ochii larg deschiși, mă întreabă „Poți să îmi citești gândurile?”. La început și eu credeam că asta voi învăța aici, dar treptat am descoperit că mai degrabă învăț să îmi citesc propriile gânduri, ceea ce nu este deloc ușor!

Cum m-am hotărât să fac această facultate?

Aș spune că explicația acestei opțiuni se află mai degrabă în mecanismele inconștiente care mi-au ghidat pașii realizați la nivel conștient. Sună pompos, știu, dar vocabularul acesta îl vei achiziționa, exersa și arhiexersa, odată ajuns la Psihologie.  Mi-am dat seama abia în anul final care a fost motivul real pentru care am făcut această alegere. La început, era vorba de Resurse Umane sau Human Resources sau HR. Ulterior, am început să realizez că am venit la această facultate din nevoia de a mă cunoaște și de a afla „ce vreau să fac cu viața mea”. Cu siguranță a fost cea mai bună decizie, pentru că principalul câștig pe care îl ai aici este că ajungi să te cunoști, să îți explici comportamentele și alegerile făcute de-a lungul vremii și să descoperi ce vrei de la viață.

De ce ai alege și tu această facultate?

 1. Ai auzit de Freud și crezi că psihologia este vocația ta.
 2. Îți dorești să relaționezi cu mulți oameni și să îi ajuți în același timp.
 3. Vrei să te cunoști mai bine și să afli ce vei face cu viața ta.
 4. Ți-ar plăcea  să lucrezi în companii, organizații și te atrag domeniile de Recrutare, Training sau HR.
 5. Îți dorești să lucrezi în spital / cabinet de psihoterapie / clinică.
 6. Îți place să analizezi oamenii, relațiile dintre ei.
 7. Vrei să te afli toată viața într-un proces de învățare și asimilare de informații.

Cum intri la Facultatea de Psihologie și Științele Educației?

 1. Apucă-te de învățat cel târziu în ianuarie sau februarie, doar vrei să iei nota 10, nu?
 2. Aprofundează materia pentru admitere până în luna iunie. Beneficiul va fi că aceeași materie reprezintă conținutul unui curs din anul I, deci te va ajuta și la un examen.
 3. Recapitulează înainte de admitere.
 4. add pe Facebook studenților de la Psihologie, fiindcă ei sunt sursa ideală de sfaturi pentru admitere.
 5. Subiectele se schimbă, dar năravul ba! Tocmai de aceea, vă îndemn din nou să întrebați studenții despre cum au făcut să intre.

Ce faci după ce intri la FPSE?

 1. Sărbătorește, du-te la mare, uită de învățat pentru 2 luni și ceva.
 2. Entuziasmează-te! Ai în față o viață de student care poate fi chiar mai frumoasă decât cea de licean! Îți cunoști noii colegi, un moment deosebit, de altfel.
 3. Înarmează-te cu răbdare pentru că urmatorul contact este cu secretariatul, o lume misterioasă pe care dinainte te îndemn să nu încerci să o înțelegi. Ai nevoie de reduceri la abonament? Se rezolvă, doar ca probabil carnetele vor veni prin noiembrie.
 4. Înscrie-te în ASPSE, Asociația Studenților la Psihologie și Știintele Educației, cel mai tare lucru care mi s-a întâmplat în anii de studenție și cel mai bun cadru de dezvoltare pentru tine(www.aspse.ro ). Aici am crescut, m-am dezvoltat profesional și mi-am făcut prieteni dragi.
 5. Să vină examenele! Te pot îndemna să înveți din timp pentru sesiune, dar pot eu să te oblig? Sesiunea trece la fel de repede precum vine, iar odată ce ai trecut de prima, următoarele sunt floare la ureche. Ai mult de învățat, nu te mint, dar află acele tips and tricks pentru fiecare profesor și vei trece mult mai ușor.

Ce fac după?

Ai putea crede că această facultate este rețeta pentru o unică meserie, cea de psiholog. Aș spune mai degrabă că este o facultate ce îți deschide mintea. Poți deveni psiholog, dacă după 3 ani încă ești motivat să faci asta și ai răbdare pentru încă un număr de ani în care trebuie să investești în formarea ta. Facultatea nu este nici pe departe suficientă. Te poți angaja în Resurse Umane, un domeniu aflat în plină dezvoltare. Poți deveni consilier școlar sau poate chiar trainer (un fel de profesor care se ocupă de învățarea adulților). Posibilitățile sunt nenumărate, fiindcă aici înveți în primul rând să te descoperi și să îți afli preferințele, dorințele și potențialul. Dacă totuși acum ți se conturează foarte clar în minte un portret minunat de psihoterapeut și crezi că ți-ai găsit vocația, te invit să vii în această facultate. Vei fi surprins de cât de anevoios este procesul presupus de o cariera în acest domeniu. La cei 3 ani de facultate adaugă încă 2 de master, iar pe lângă aceștia încă vreo câțiva ani de formare în psihoterapie. Nu te speria! Rezultatele sunt uimitor de satisfăcătoare fiindcă ajungi că ajutorul oferit oamenilor și cunoașterea celorlalți să fie un mod de viață. Eu am ales să lucrez în Resurse Umane, ceea ce mi-am dorit de la început. Este o direcție excelentă pentru cei interesați de a lucra în companii, de dezvoltare, de relaționare cu oamenii.

Vrei să vorbim despre asta?

Întrebarea aceasta este o glumă specifică studenților la Psihologie, dar ți-o adresez pentru că, dacă ești interesat să afli mai multe despre admitere, viața de student sau orice altceva legat de facultatea pe care eu am absolvit-o, te încurajez să mă contactezi la adresa mariasandu3@gmail.com sau pe Facebook: Maria Sandu.

Pozele au fost realizate în cadrul proiectelor marca ASPSE.