Ce trebuie să știi despre Facultatea de Cibernetică

Terminând cei 4 ani de liceu într-o clasă cu profil real, m-am îndreptat către o facultate ce se axa pe informatică și economie (două materii care m-au atras). Am ajuns să descopăr această facultate prin intermediul colegilor mei (majoritatea au devenit studenți la ASE).

Sursă foto: http://florinbln.wordpress.com/

În primul an nu te apropii de partea de programare. Se învață mai mult matematică, statistică, economie și bazele tehnologiei informației. La sfârșitul primului an trebuie să te decizi către ce secție a facultății te vei îndrepta. Ai de ales între Cibernetică, Statistică și Informatică economică. În cadrul secției Cibernetică se pune accentul pe economie, modele matematice aplicate în economie, teorii ale deciziilor etc. Dacă alegi să continui studiile în cadrul secției de Statistică, vei studia, așa cum probabil îți imaginezi,  tot ce ține de statistică în detaliu, și anume statistica pieței, statistică micro/macroeconomică, statistica populației, sondaje și anchete statistice, econometrie etc.

Eu am ales să urmez studiile în cadrul specializarii de Informatică Economică. Studiile s-au axat pe bazele de date (programare și design al bazelor de date), algoritmi în programare, programarea orientata pe obiecte, programarea în multimedia, structuri de date ș.a.m.d. Varietatea materiilor este mare. Pe lângă cele ce au ca obiect informatica se mai studiaza materii care aparțin catedrelor de Cibernetică sau de Statistică.

Pe scurt, îți recomand să alegi această facultate în cazul în care îți place informatica. Ai multe lucruri de învățat, care îți vor fi utile la terminarea celor 3 ani de studii.

În perioada facultății, atmosfera este degajată, te simți în largul tău la cursurii și seminare. Te vei simți poate destul de aglomerat în perioada presesiunii și a sesiunii (atunci apar nopțile nedormite și stresul examenelor). Există foarte multe asociații studențești din care poți face parte, prin intermediul cărora vei ajunge să cunoști multă lume, să legi relații de prietenie, să înțelegi ce înseamnă să ai o responsabilitate.

În mare parte profesorii sunt înțelegători, dornici să te ajute, să te facă să înțelegi materia, explicându-ți conceptele prin paralele la lumea reală, astfel încât să fie mai ușor de înțeles.

După cei 3 ani de facultate, ai posibilitatea să alegi cursurile unui master de aprofundare, unde vei aprofunda cunoștințele învățate pe parcursul ciclului de licență, sau ale unui master complementar, unde te vei specializa pe un anumit domeniu al informaticii (baze de date, securitate informațională, ERP-uri etc). Din punctul meu de vedere, posibilitățile de angajare sunt extrem de mari dupa terminarea studiilor. În timpul unui interviu trebuie să pui accentul pe lucrurile învățate, proiectele efectuate, valorificându-ți astfel atât potențialul, cât și cunoștințele. În domeniul IT-ului sunt foarte multe joburi, specializate pe diverse ramuri, precum analiză, programare, testare, suport, infrastructură, security și lista poate continua. De aici, depinde doar de ceea ce îți place și ce vrei să faci mai departe. Eu, spre exemplu, am început cu un intership în timpul anului II, după care am fost angajat. Am terminat facultatea, iar în prezent sunt student la masterul complementar, Baze de date suport pentru afaceri.  Lucrez ca business analyst într-o companie multinațională, un job care îmi place și în cadrul căruia învăț extrem de multe lucruri zi de zi.