Câte ceva despre Incubator 107

Ne naştem prematur. Avem nevoie de îngrijiri medicale speciale. Stăm în incubator o perioadă până ne dezvoltăm complet. Cam aşa stă treaba şi cu Incubator 107. Doar că în loc de oameni de 45 cm înălţime şi 2,5 kg greutate sunt oameni perfect sănătoşi, cu o dorinţă extraordinară de a ieşi din rutina cea de toate zilele şi a evada spre necunoscut. Nu m-am făcut deloc înţeleasă, până acum cel puţin probabil aveţi impresia că e un loc unde oamenii sunt cobai, aleargă pe o roată, se leagănă ca Titi (din „Enigma Otiliei”) sau pur şi simplu sunt junky.

Sursa: Incubator 107

Ei bine, Incubatorul „este locul în care oricine poate învăţa pe oricine orice”. Lunar, sunt ateliere care mai de care  mai ciudate: de la Pâine tradiţională şi Cod Morse la Chiromanţie (been there, done that, really worthed), West Coast Swing şi Feng-Shui. La începutul fiecărei luni, are loc o Nocturnă, adică un sleepover unde se experimentează atelierele din luna ce va urma. Atmosfera în general e ca-n perioda hippie (mai puţin partea cu verdeţurile), oameni de diferite vârste (chiar şi profa de chimie s-ar distra) râd, povestesc, cântă, îşi împărtăşesc cunoştinţele, dau naibii grijile şi se eliberează (cam ca-n reclama de la Dorna – natura întâlneşte oraşul, doar că într-un mod mai chill).

Mai multe puteţi afla de pe site-ul online http://www.incubator107.com/ şi pe facebook https://www.facebook.com/incubator107. Vă las acum cu câţiva dintre cei care au trecut pe la Incubator şi care s-au regăsit pe sine.

Ştefana Popa(cea care a pus demersurile Incubatorului): „Ideea mi-a venit exact acum un an când am primit de ziua mea un film care îţi schimbă viaţa (Ashes&Snow). E un film care te face să te gândeşti că locul tău nu e în faţa unui ecran, în spatele unui birou, înconjurat de ciment şi maşini. Şi cam atunci pe 21 ianuarie 2011 am vrut să plec un an în India. Mi-am făcut toate planurile şi înainte să îmi cumpăr bilet am discutat cu un prieten care m-a întrebat dacă nu cumva, plecând, renunţ la ideea de a mai schimba ceva şi dacă nu plec din laşitate şi neputinţă.

Sursa foto: Incubator 107

Mi-am spus «Rămân încă un an, timp în care fac tot ce îmi stă în putinţă pentru a crea o lume în care mi-ar placea să trăiesc.» Mi-am dat seama că singurul lucru care mai poate salva lumea asta e pasiunea, iar astfel mi-am deschis mansarda casei şi am început să strâng oameni care aveau pasiuni şi voiau să le împărtăşească. Apoi totul a urmat de la sine. Numele de Incubator a venit de la foştii mei colegi de la Teatru, care aveau o cameră din cămin moştenită cu acest nume şi 107 vine de la numărul casei în care locuiesc. Visul meu a fost să existe un loc ca o arcă, în care să evadăm, în care să lucrăm împreună la lucruri mici, care contează. Şi acum, ciudat, dar n-aş mai pleca în India nici bătută.”

[quote]

Poliana Radu (meşter al atelierului de Chiromanţie): „Incubator e un loc în care oamenii îşi regăsesc pasiuni, e ceva care creşte în tine, nu contează ce e, poate că e jonglerie, gătit, dans sau maşini. Îţi trebuie curaj ca să molipseşti o mână de oamenii cu pasiunea sau viziunea ta. E o experienţă care îţi aduce noi prieteni, care te face să te îndrăgosteşti de ceea ce faci prin reacţiile lor de uimire. E mai mult decât 2 ore pe săptămână timp de o lună,e o investiţie de 120 de minunte pe săptămână în ceva ce îţi provoacă fericire. Tarotul e o activitate blamată de societate şi puţini înţeleg despre ce e cu adevărat. Chiromanţia e o ştiinţă mai veche decât Biblia, iar când eşti meşter rămâi impresionat de faptul că nu te mai simţi singur şi chiar poţi învăţa câte ceva de la cei care vin la atelierul tău. Nu trebuie să fii zeu pe ceea ce ştii, trebuie să pui suflet şi să trezeşti interes celor din jur.”

[/quote]

[quote]

Lavinia Călinescu (participant la diverse ateliere): „Incubator 107 a răsărit în calea mea într-o seară. M-a sunat o prietenă şi mi-a spus că a descoperit un loc «superfain». Sincer, nu mă aşteptam să găsesc acolo oameni talentaţi, gata să împărtăşească ceea ce ştiu celorlalţi, gata să înveţe de la ceilalţi. E un loc în care îţi poţi da frâu liber imaginaţiei. Acum m-am apropiat de colegii de breaslă şi de câte ori am nevoie de o evadare mă retrag acolo.Vă recomand cu mare drag Incubator 107, căci cu siguranţă veţi fi încântaţi de ceea ce veţi găsi acolo. Ceea ce m-a impresionat pe mine cel mai mult a fost tot entuziasmul, deschiderea şi toată bunăvoinţa oamenilor.”

[/quote]
[quote]

Raluca Apostu (participant la diverse ateliere): „Până acum nu ştiu să fi existat ceva asemănător cu Incubator 107, în sensul în care există atâtea ateliere diferite pentru oamenii care vor să experimenteze şi care vor să-şi descopere noi aptitudini sau care vor să le împărtăşească. E destul de diferit, pentru că e altceva să înveţi cu alţi oameni cu care te poţi împrieteni şi toţi să faceţi un lucru din plăcere. Fac parte din echipă şi am fost la destul de multe ateliere, dar cel care m-a adus acolo a fost jongleria. Incubatorul îţi pune la dispoziţie tot ce ai nevoie plus un meşter care te «iniţiază» (de la gastronomie, la dans, magie, jocuri, teatru etc.). E multă voie bună acolo!”

[/quote]

[quote]

Ella Cincan (participant la diverse ateliere): „Am descoperit Incubator 107 din greşeală şi pur şi simplu m-am lipit de el. Am ţinut şi nişte ateliere şi îi mai ajut când pot cu diverse chestii. Un loc unde poţi să fii atât maestru, cât şi învăţăcel. Întâlneşti oameni noi, frumoşi, pricepuţi şi te culturalizezi. Hai cu noi, ce mai stai?:)”[/quote]

[quote]Andu Trk (participant la diverse ateliere): „Incubatorul e un loc, e un grup de oameni minunaţi, e un spaţiu viu şi nou în fiecare zi. E fain că la Incubator înveţi despre alţi oameni, despre tine şi despre viaţă în general.”

[/quote]

Silvia Matilda Aștefanei

Este fostă lăzaristă și actualmente studentă la medicină. Deși 90% din prieteni au sfătuit-o să lase Medicina pentru Jurnalism, a decis să păstreze pasiunea pentru scris doar la stadiul de hobby. LZR a însemnat pentru ea „peșteră fără de sfârșit, lumina de la capătul tunelului și marea fără țărm.” Pentru ea LZR e ca pasărea phoenix, renaște pe zi ce trece.