RIUF: Iubim omuleții verzi

E prea frig afară, te-ai săturat de cafenele și crezi că poți să lași Facebook-ul o clipă? Voluntariatul reprezintă un mod foarte bun de a-ți umple timpul liber cu ceva util, antrenant și plăcut.

ROMANIAN INTERNATIONAL UNIVERSITY FAIR (RIUF) este cel mai mare eveniment educațional din România și Estul Europei. Anual, peste 100 de instituții din peste 20 de țări, vin să interacționeze direct cu tinerii români interesați de studiile în străinătate.

Și cum acest eveniment nu ar putea strânge prea mulți vizitatori fără o campanie de promovare, intră în joc echipa de voluntari, un grup de fete și băieți gata să stea în frig pentru a împărți flyere și a lipi afișe. Nu e de mirare deci că în ambele zile ale evenimentului culoarele dintre standuri au fost în permanență ocupate de oameni. Copii, părinți, studenți și, de ce să ne ascundem după deget, câțiva oameni mai în vârsta care voiau să vadă „ce se dă acolo”. Pentru asta, voluntarii au fugit de gardieni, pentru că au confundat clădirea unei ambasade cu „o casă părăsită”, au convins directori și elevi de serviciu amortiți să distribuie materialele, au scapat de amendă dupa lungi discuții cu politiștii (chiar dacă aveau acord!) și au făcut nenumărate drumuri de la locul unde își făceau treaba până la sediu, pentru a se alimenta cu flyere și postere. Ne-am împrietenit, am râs și am muncit împreună, iar în final a venit și ziua evenimentului.

Sala Palatului: 22 octombrie: 10.00-18.00, 23 octombrie: 10.00-17.00
Ca la fiecare ediție, vizitatorii au putut participa la „Spot-Admissions” (Admiteri instant), interviuri de 15 minute cu reprezentanții universitari în urma cărora participanții primesc un răspuns rapid privind eligibilitatea lor la cursurile universității pentru care participa la interviu; seminare, prezentări, workshopuri și „sample classes”.
Mulți expozanți au afirmat că această ediție a târgului este una dintre cele mai bune și mai bine organizate dintre cele la care au avut ocazia să ia parte. „Omuleții în verde” s-au plimbat pe tot parcursul evenimentului, ajutându-i pe expozanți, pe vizitatori și pe organizatori, alergând de colo-colo pentru fiecare sarcină. Nu degeaba pe chestionarele completate pentru a putea participa la tombolă au apărut mesaje precum „WE LOVE THE GREEN ELFS!”. Am putut să ne împrietenim cu expozanții, să vorbim despre domeniile de care suntem interesați, iar la sfârșit am fost aplaudați de organizatori după fiecare discurs de recunoștință. Duminică seara, ca după fiecare sfârșit de ediție, am mers la petrecerea voluntarilor într-un pub de lângă Cișmigiu și am uitat de oboseală.

În încheiere, pot doar să vă spun că participarea la RIUF, ca și la orice alt voluntariat, nu poate să vă aducă decât câștiguri.

Notă: Deși așteptăm de o săptămână fotografii de la organizatori, aceștia nu ni le-au trimis, motiv pentru care am decis publicarea acestui articol fără fotografii de la târg.