„Avem o paletă foarte largă de opțiuni” – Facultatea de Drept

Momentul în care fiecare dintre noi își alege drumul în carieră este, în principiu, unul din momentele cheie ale sfârșitului adolescenței. Din păcate, când terminăm liceul și trebuie să ne decidem traseul, nu reușim să conștientizăm că avem o paletă foarte largă de opțiuni. În general, ne gândim pe principiul: „ce vreau să mă fac când voi fi mare”.

În alegerea unei cariere în domeniul juridic, de multe ori ne gândim la satisfacțiile financiare și, de ce să nu recunoaștem, la statutul social pe care ni-l oferă.

Să o luăm cu începutul.

Admiterea la Facultatea de Drept a Universității din București se face printr-un examen scris, de tip grilă, la limba română și economie. Nu este un examen greu, iar materiile pentru examen au legătura cu ceea ce se învață în cadrul facultății.

Odata intrați la facultate, începe greul. Da, este ceea ce spune și „gura lumii”, pentru că este într-adevăr greu și e nevoie de mult entuziasm, determinare și convingere, nu puțini fiind aceia ce renunță dupa un semestru sau după primul an. Este o facultate prin care nu poți trece ca gâsca prin apă.

Ei, dar odată ce ați trecut de primul an, începe aventura. Întrucât materia începe să fie tot mai vastă, dar și mai frumoasă; abia din anul II începe adevăratul studiu al Dreptului. Veti învăța concepte multe și noi, veți învăța ce înseamnă să înțelegi cu adevărat o lege, cum să citești o normă legislativă, cum se legiferează, care sunt forurile de conducere a țării și cum funcționează fiecare dintre ele. Veți învăța drept civil, drept constituțional, drept fiscal, drept financiar, drept penal, drept adiminstrativ, dreptul Uniunii Europene, drept procesual civil, drept procesual penal și altele. Facultatea de Drept nu este împărțită pe specializari, singura specializare este cea de Drept.

De asemenea, veți avea ca profesori o mulțime de personalități ale vieții publice și politice, printre care i-aș aminti pe Valeriu Stoica, Adrian Nastase, Bogdan Aurescu, Dan Șova.

În cadrul facultății există Asociația Studenților în Drept (ASD), care este asociația reprezentativă și care se ocupă de toate treburile interne și administrative ale facultății, organizeaza balul bobocilor și balul absolvenților, serate de Crăciun, serate de caritate, se ocupă de repartizarea locurilor în cămine și de procedura pentru acordarea burselor sociale și de studiu.

Exista, pe de altă parte, ELSA – European Law Student Association, care este o asociație  ce contribuie la formarea profesionala a studenților și a tinerilor avocați, fie că implică stagiul de practică, seminare și conferințe, publicații sau competiții de procese simulate, scopul fiind acela de dezvoltare profesionala și culturala a tinerilor aparținând mediului juridic.

De asemenea, avem ceea ce se numeste Hexagonul Facultăților de Drept, o competiție între cele mai mari Facultăți de Drept din țară (Cluj, Sibiu, Timișoara, Craiova, Iași și București) constând în probe științifice – drept civil și drept penal – și probe sportive – baschet feminin, fotbal, tenis de masă și șah.

Odata ajunși în anul IV, fiecare student la Drept are o nouă alegere cu care se confruntă: ce fac după facultate? Iar opțiunile nu sunt așa puține. Sunt cele două domenii mari care vor fi urmate de cea mai mare parte a studenților: avocatura și magistratura. Însă mai sunt și alte profesii juridice spre care vă puteți îndrepta.

Sursă foto: unibuc.ro

Să începem cu avocatura. Pentru cei care doresc să devina avocați de succes (cum altfel?), prima treaptă constă într-un examen. Odata promovat examenul, veți începe stagiatura de 2 ani la un cabinet de avocatură. La sfârșitul celor doi ani de stagiatură, va urma un alt examen, acela de definitivat în profesie, în urma căruia veți deveni avocați definitivi și practic de aici înainte începe adevărata construcție a carierei alese.

Pentru cei care vor urma calea magistraturii, aceasta începe cu admiterea în Institutul Național al Magistraturii (INM) care debutează, bineînțeles, cu un concurs de admitere foarte dificil, urmat de aceiasi doi ani de stagiatură, la sfârșitul cărora veți da un examen de absolvire. Ca magistrat,  puteți deveni fie procuror, fie judecător, în funcție de alegerea fiecăruia.

Alte profesii juridice care sunt urmate după facultate sunt cea de notar (pentru care se dă de asemenea examen de admitere în profesie), de consilier juridic (și acesta face stagiatura de doi ani și devine definitiv în condițiile legii – are statutul unui funcționar), mediator (debutează tot cu examen), executor judecătoresc (debutează tot cu examen) sau simplu jurist.

De asemenea, pentru cei cu calități pedagogice, există încă din cadrul facultății pregătire printr-un modul psihopedagogic la care se înscriu studenții ce vor să urmeze calea aceasta.

Ulterior terminării facultății, mai precis studiilor de licență de 4 ani, cei care doresc pot urma masterul, iar apoi doctoratul. Aceste completări ale studiilor pot fi efectuate și în paralel cu una din profesiile alese.

În concluzie, deși nu este chiar ușoară urmarea unei cariere în Drept, iar competiția este acerbă, un lucru este cert, satisfacțiile vin pe mai multe planuri, atât material, cât și personal.

Iar lăzăriștii sunt destul de numeroși printre studenții la Drept.

Mădălina Dogaru,

Studentă la Drept, anul IV