Uniforme – PRO sau CONTRA?

Uniforma – veșmântul zeilor

Uniforma a reprezentat ani buni un motiv de gâlceavă în rândul elevilor. Animozitățile pornesc de la cei cu haine de firmă și se termină la cei pentru care echivalentul sumei unui sacou de la Zara poate să-i hrănească timp de trei luni. Dar în orice rău există și un bine, așa că haideți să analizăm.

Uniforme - Pro sau Contra? Foto de Andreea Dogaru

PRO

Chiar dacă unora nu le place nici simpla idee de uniformă, introducerea ei ar putea să echivaleze, pentru totdeauna, scările sociale. Pentru întâia oară vom putea spune cu certitudine că nimeni nu își va face păreri preconcepute privindu-ne.

Uniforma obișnuia să reprezinte un motiv de mândrie acum câteva zeci de ani. Părinții, dar mai ales bunicii noștri, se mândreau realmente cu emblema liceului în care învățau, mai ales dacă respectiva unitate de învățământ avea un renume. Deci, pentru întâia oara, vom putea fi remarcați, pe stradă.

Dacă tot veni vorba de stradă, o uniformă ar exclude gândirea negativă din partea generațiilor trecute de mult de timpul adolescenței. Suntem categorizați și chiar blamați pentru modul în care ne îmbrăcăm și nu de puține ori ni se face observație cu voce tare, chiar dacă alegerile vestimentare nu sunt ieșite din comun. Uniformele ar mângâia amintirile din tinerețile seniorilor și poate ar aduce și mici surprize, mai ales că e destul de interesant să afli ce se petrecea în liceul tău acum 50 de ani.

Nu în ultimul rând, uniformele ar putea fi frumoase… ar putea, nu?!

Uniforme - Pro sau Contra? Foto de Andreea Dogaru

CONTRA

Bineînțeles că am arăta ca un colectiv unit într-o uniformă, dar nu am fi mai mult de o adunătură de oameni cu aceleași haine, fără a avea prea multe în comun. Principalul motiv pentru care elevii nu vor uniforme este simpul fapt că acest lucru știrbește din ideea de individ de sine stătător. Nu cred că i-ar plăcea cuiva să fie judecat asemenea altora, doar pentru că poartă aceleași haine.

Și cu siguranță nu ar fi normal să nu fim lăsați să ne exprimam prin hainele noastre, să ne înfățișăm personalitatea, mai ales ca în liceu aflăm cine suntem cu adevărat, descoperim ce ne place și ce nu.

De asemenea, prezența uniformelor nu ar rezolva eventualele probleme comportamentale, ci poate că le-ar înrăutăți. Un elev-problemă nu ar putea fi schimbat în mod miraculos de uniformă (citește prestigiu și apartenență)

Așadar, ce face uniforma să fie atât de urâtă acum și atât de „iubită” acum 30 de ani? Poate că mentalitățile se schimbă mai radical decât am crede, poate că ea nu este decât una dintre cicatricile rămase dintr-un regim apus și oamenii se tem să reînvie ceea ce s-au chinuit să uite. Nimeni nu știe exact.

Uniforme - Pro sau contra? Foto de Andreea Dogaru

Ceea ce se știe, însă, este faptul că dezbaterea pe tema uniformelor nu o să se încheie niciodată și întotdeauna vor mai fi atât de multe de zis.

Voi sunteți PRO sau CONTRA uniformelor? De ce?

Alexandra-Mihaela Badea

este un redactor care nu se poate despărți de abordarea subiectivă a articolelor sale. Printre hobby-urile ei se numără menționarea Ioanei B. (cunoscută și ca Ibby) în scrierile sale și exasperarea colectivului redacțional cu restabilirea deadline-urilor. Talentul vine în doze mici, de aceea îi veți citi articolele mai rar, dar niciodată nu veți fi dezamăgiți.