Global Dignity Day @ CNGL

[quote]

„Într-o lume în care se vorbește despre virtuți, ele nu există. Vă imaginați starea disperată în care se află lumea, decăzută până la stadiul în care simte nevoia de a celebra și ultima fărâmă de demnitate rămasă.”

[/quote]

– Dan Puric, maestrul, artistul, dar mai ales omul care ne-a introdus în spiritul zilei de 20 octombrie.

Pentru câțiva dintre noi, 20 octombrie a început să însemne ceva de anul acesta. Asta pentru că joi am sărbătorit, pentru prima oară în România, Ziua Demnității Globale. Lazărul s-a ridicat din nou la înălțimea așteptărilor, fiind gazdă altor 4 licee (Șincai, Kretzulescu, Creangă și Eminescu), alături de care a încercat să formeze o voce a elitei tinerilor români. Într-o lume în care implicarea acestora în problemele care îi privesc direct scade direct proporțional cu independența pe care și-o capătă în urma unor războaie aprige, aș fi tentată să afirm că a avea o voce devine din ce în ce mai des o raritate, un lux, un fapt demn de bulele șampaniei. În acest caz, al sucului de mere.

Voluntari Global Dignity Day - Foto: Andreea Dogaru

Conceptul Global Dignity Day a fost fondat de prințul Norvegiei, de antreprenorul și politicianul american John Hope Bryant și de filozoful finlandez Pekka Himanen, membrii ai Young Global Leaders. Din 2008 până în prezent, 40 de țări din toată lumea s-au alăturat inițiativei de a preda un curs de demnitate tinerilor, pentru ca ei să poată deveni nu doar lideri, ci liderii care am dori să ne conducă.  Anul acesta, România a fost angrenată în proiect, devenind una dintre țările din jumătatea de lume care ar trebui să se implice până în 2020, potrivit așteptărilor organizatorilor. O parte de lume bine aleasă, de această dată, am putea spune.

Ioana Bărbulescu și Bianca Grigoraș - Foto de Andreea Dogaru

Bianca Grigoraș, elevă a clasei XI B, a fost cea care a primit aprobarea de a introduce România pe poarta Lazărului, devenit astfel centrul demnității românești, fie și pentru o zi. Împreună cu subsemnata și ajutată de minunații colegi de la XI B, câțiva colegi de la XI F și câte un coleg de la XI A și X F, ea a reușit să organizeze o zi frumoasă, productivă, în care tinerele vlăstare ale Bucureștiului i-au ascultat pe Dan Puric, pe Silvia Cristus, ambasadoare a Global Dignity Day și pe voluntarii organizațiilor Leaders, Aepado și Școala de Valori, au lucrat prin metode non-formale și au părăsit sălile, sperăm noi, mai încrezători, mai buni, mai mulțumiți. Mai demni.

Ioana Bărbulescu

(nu simți adevărata importanță a acestui rând până când nu folosești cuvântul subsemnata în text, asta e sigur)